Průzkum ukázal, že výživové hodnoty potravin sledují Češi málo

22. 4. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Naprostá většina Češek a Čechů, přes 80 procent, se domnívá, že ví, jak vybírat potraviny vhodné pro zdravý životní styl. Výživové hodnoty ale pravidelně sleduje jen necelých 17 procent. Z průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju také vyplynulo, že dvě třetiny lidí považují svůj jídelníček za nevyvážený, důvodem je podle nich nedostatek vůle, času a peněz. V průzkumu odpovídalo v únoru 8082 lidí ve věku 20 až 60 let, kteří zodpovídají za nákup potravin pro domácnost.


Nevyvážený jídelníček vysvětlovalo 28,4 procenta lidí tím, že stravovat se zdravě je drahé, pro 21,9 procenta je to časově náročné a 17,3 procenta chybí k výběru vůle. „Stravovat se zdravě nemusí být nutně dražší. Nevhodně sestavený jídelníček vede k přejídání, a proto nás stojí často více peněz než pestrý jídelníček s vyváženým poměrem živin,“ upozornil specialista na výživu Petr Havlíček.

Podle průzkumu přetrvávají mezi lidmi o výživě mýty. Podle 24,5 procenta by se po 17:00 nemělo jíst, podle 29,2 procenta jsou margaríny zdrojem škodlivých trans nenasycených mastných kyselin a podle 39,2 procenta je slunečnicový olej vhodnější než řepkový.

Průzkum potvrdil, že obecné poučky lidé dobře znají - 46 procent dává přednost méně tučnému masu nebo vybírá méně sladké nápoje. Více než třetina ale nedokázala určit tuky, které škodí zdraví.

„Lidé vnímají výživová doporučení výběrově, často mají strach z přídatných látek, šizených potravin, v lepším případě hledí jen na přijatou energii. Celkové nutriční složení potravin ale sleduje málokdo,“ doplnila dietoložka Karolína Hlavatá a připomněla, že nevhodně sestavený jídelníček je příčinou řady onemocnění, jako jsou nemoci srdce a cév, cukrovka, nadváha či obezita.

Chybou je podle odborníků například přílišné solení, 56 procent dotázaných prý omezuje vědomě spotřebu soli, ve skutečnosti však Češi solí třikrát víc, než je vhodné. S 13 až 14 gramy soli denně se řadí v Evropě hned za Maďary. Polovina Čechů nemá představu o doporučené denní dávce soli, která by u dospělého neměla překročit pět až šest gramů.

Problémem jsou také tuky, oproti doporučením mají dvě třetiny Čechů ve stravě více živočišných než rostlinných tuků, nebo o zdrojích tuku ve svém jídelníčku nepřemýšlejí, a 44,5 procenta neví, že nejvíc škodí zdraví ztužené tuky, které jsou například v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády a některých polevách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?