Psychika onkologicky nemocných

27. 5. 2013 9:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Při moderní léčbě pacientů na onkologických pracovištích je běžné, že zde pracují týmy, ve kterých je podmínkou aktivní účast sester. Všichni v týmu přispívají k detailnímu poznání problémů pacientů a navrhují optimální řešení. Sestry musí umět správně definovat a přesně vyjádřit problémy, s nimiž se setkaly při ošetřování nemocných, svá tvrzení zdůvodnit a zároveň respektovat volbu léčby přijatou týmem. Takový přístup vyžaduje psychickou připravenost a mezioborové odborné znalosti. Sestry, které pracují na odděleních, kde se léčí onkologická onemocnění, se setkávají s pacienty v různých fázích odezvy na jejich chorobu. K tomu, aby mohly včas rozeznat změny psychiky u svých pacientů a účinně jim pomáhat, měly by znát fáze psychické odezvy na závažné zdravotní stavy, jak je definují teorie Kübler-Rosové:
Šok - emočně velmi silná odezva na sdělení diagnózy, projevuje se pláčem, ztíženým dechem, silným neklidem, či naopak strnulostí. Pacienti se ptají, proč se to stalo, proč právě jim, proč právě teď? Šoková reakce trvá různě dlouho a většinou sama odezní. Popření - pacienti se nechtějí s diagnózou smířit a hledají vysvětlení a pochybnosti vyjadřují větami „To nemůže být pravda. Určitě se jedná o omyl. Mně nic není…“ Tato fáze může v extrémních případech trvat po celou dobu léčby a tím ji ztížit. Agrese - pacienti se ocitají v emoční pasti, projevují zlost vůči všem zdravým lidem v okolí, podle své mentality buď přestávají kom




Specifika nádorového onemocnění v orofaciální oblasti

K obecným problémům vyrovnávání se s onkologickou diagnózou se u pacientů s nádorovým onemocněním v orofaciální oblasti přidávají specifické problémy vázané na lokalizaci. Psychosociální důsledky nádorového onemocnění ve stomatologii jsou značné. Již velmi malé postižení nádorem, poruchou funkce, pooperační jizvou nebo tkáňovým pooperačním defektem v obličeji významně ovlivňuje fyziognomii obličeje, spoluvytváří, resp. poškozuje image nemocného, ovlivňuje jeho verbální i nonverbální komunikaci s okolním světem. Může ovlivnit a snížit schopnost společenského uplatnění, protože se objeví trvalé funkční a estetické následky nemoci a jejího léčení. Uvážíme-li často velmi silné pocity strachu a úzkosti, musíme si uvědomit, že každý na obličeji viditelný a snadno identifikovatelný projev nemoci tyto tíživé psychické stavy posiluje a zhoršuje.
Specifickým problémem, se kterým se pacient musí vyrovnat, jsou poruchy funkce měkkých i tvrdých tkání obličeje a dutiny ústní, ke kterým řadíme především komplex obtíží podílejících se na poruše přijímání stravy a poruchy správné výslovnosti, které nastávají i při relativně malých terapeutických výkonech. Vedle patofyziologických důsledků těchto poruch, které se odráží zejména na celkovém stavu výživy a prohlubující se ochablosti obranyschopnosti organismu, je nemocný postižen také omezením verbální komunikace se svými blízkými, zdravotnickým personálem a všemi v okolí.
Dalším omezujícím faktorem je bolest, která po různých terapeutických výkonech, jako jsou resekční operace, aktinoterapie a chemoterapie, může být značně intenzivní. Platí, že i relativně mírné bolesti v ústech a obličeji jsou nemocnými vnímány obvykle velmi intenzivně a silně se podílejí na celkovém psychosomatickém stavu nemocného.
Příbuzní pacientů, jejich blízcí a přátelé, ti, kteří spolu s pacienty prožívají jejich léčbu, nezřídka trpí stejnými psychickými traumaty. Prožívají stavy velkého strachu, úzkosti, obav, kolísají v náladách od beznaděje po přehnaný optimismus. Většinou se zapojují do alternativní pomoci. Chtějí rady a pomoc od sester a lékařů, komunikace s nimi je stejně důležitá a stejně náročná jako s pacienty. Sestry se ale také často u příbuzných pacientů setkávají s nezájmem, dokonce i s odmítnutím pomoci blízkému člověku. Sestra, která ošetřuje pacienta na lůžku i v ambulanci, je mu jak fyzicky, tak psychicky nejblíže. V rámci ošetřování, aplikace léků a převazů se ho dotýká, způsobuje i tiší bolest. Sestra je první, a třeba i jediná, které pacient svěří své vnitřní pocity, emoce, nálady.
Profesionální přístup sestry k onkologicky nemocným pacientům: * Mějme na mysli, že pacienti jsou lidé psychicky zdraví, ale nachází se v mezní situaci ohrožení života a mohou se chovat neočekávaně, patologicky.
Zachovejme klid v krizových situacích, kdy si pacient na nás odreagovává své negativní emoce. Klidným chováním snížíme emoční úzkost pacienta a můžeme tak zabránit rozvinutí nežádoucího psychopatologického stavu.
Dotýkejme se pacientů na bezpečných místech (ruka, loket, rameno…). Většina těžce nemocných potřebuje komunikaci dotykem a jejich blízcí to nedokážou.
Snažme se naslouchat pacientům, jejich vyprávění nemusíme komentovat, jde jim převážně jen o sdělení svých pocitů.
Chvalme pacienty za každý úspěch, povzbuzení jim dodává sílu, brzdí negativní emoce. * Ptejme se, co pro pacienty můžeme udělat, zájem o jejich osobu jim dává naději, podporuje aktivní účast na léčbě.
S pacienty komunikujme adekvátně k jejich věku - s dětmi konejšivě, s dospělými přímým, neznevažujícím způsobem, nedotkneme se tak jejich důstojnosti.
Pamatujme si, že empatie je vstřícnost, vnímavé vcítění se a reagování na potřeby pacientů - nemusíme se jim plně odevzdat. Může se stát, že nebudeme moci splnit všechna jejich přání a začneme trpět výčitkami, ale to je neprofesionální přístup ke svému povolání. Prakticky nepřetržité řešení stresových situací, trvalá blízkost smrti, osobní nenaplněnost z výsledků své práce, která nebudí příliš optimismu, uvědomování si vlastní smrtelnosti, smutek a únava, depresivní nálady, to vše provází sestru na onkologickém pracovišti. Sestra se s tímto nelehkým údělem musí vyrovnat, nejlépe opravdovým zájmem o práci, výcvikem v komunikačních technikách, uměním odpočívat, stát se profesionálem ve svém oboru. Své pacienty můžeme nejlépe ošetřovat jen tehdy, pokud samy budeme v dobré psychické a fyzické kondici, proto se naučme také kromě profesionální práce odpočívat, radovat se, dělat něco pro sebe.

Souhrn

Onkologické onemocnění má vždy odraz v psychice pacientů. Na tuto skutečnost je při jednání s pacienty nutné dbát. Jejich ošetřování vyžaduje jak větší ohled k životním nesnázím a potřebám, tak empatii. Klíčová slova: nádorové onemocnění, psychická odezva, orofaciální oblast, profesionální přístup

Literatura

Haškovcová , H. Lékařská etika. 3. rozšířené vyd. Praha: Galén, 2002. 271 s. ISBN 80-7262-132-7.
Haškovcová , H. Thanatologie - nauka o umírání a smrti. Praha: Galén, 2007. 199 s. ISBN 80-7262-471-3.

O autorovi| Marcela Dejmalová, Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie, FN Brno (mdejmalova@fnbrno.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?