Punkční nefrostomie

13. 6. 2013 9:11
přidejte názor
Autor: Redakce

Nefrostomie je zavedení drénu do ledvinné pánvičky přes kůži. Zajišťuje odtok moči z dutého systému ledviny, kde je porušen její přirozený odtok, tj. močovodem do močového měchýře.




Nefrostomie je indikována tehdy, když moč nemůže odtékat vůbec anebo odtéká nedostatečně přirozenou cestou přes močovod. K normální funkci organismu dostačuje jedna funkční ledvina, proto lze řešení obstrukce v případě postižení jedné ledviny dočasně odložit a provést jako plánovaný výkon, ale v co nejkratší době. Pokud se však jedná o blokádu obou ledvin či o pacienta s jednou ledvinou, musí být drenáž ledviny či ledvin neodkladná, a to pomocí punkční nefrostomie. Rozlišujeme nefrostomie dočasné, kdy je kámen v močovodu nebo v ledvině a nelze zavést stent, a trvalé, které jsou indikovány v případě nádostomie rů vývodných močových cest, nádorů orgánů malé pánve a stavů po onkologické terapii. Pokud se tento výkon neprovede, může dojít k závažnému postižení ledviny, těžké infekci, sepsi, která ohrožuje pacienta na životě.
Před výkonem je vždy nutné provést laboratorní vyšetření – krevní obraz, APTT, INR, Quick, moč a sediment, moč na kultivaci a citlivost. Mezi zobrazovací metody prováděné před výkonem patří ultrazvukové vyšetření, intravenózní vylučovací urografie, případně CT. Nezbytné je také odebrat osobní anamnézu. V případě, že pacient užívá antikoagulancia, musí je vysadit aspoň 10 dní před vyšetřením. Pokud je to nutné, holí se místo vpichu, případně se profylakticky podávají ATB.
Pacienta před výkonem i po výkonu řádně edukujeme a musí dát písemný souhlas, že s výkonem souhlasí.

Průběh výkonu

Pacient leží na břiše na speciálním stole, který je vybaven rtg snímačem (C rameno). Po dezinfekci okolí místa vpichu a zarouškování lékař ultrazvukovou sondou vyhledá místo punkce. Místo vpichu je znecitlivěno lokálním anestetikem (Mesocain 1%). Lékař provede skalpelem drobný řez do kůže a za stálé UZ kontroly tenkou nefrostomickou jehlou punktuje dutý systém ledviny. Přes nefrostomickou jehlu zavede do ledviny vodicí drát, pomocí kterého provede rozšíření kanálu sadou 3 dilatátorů. Poté zavede po vodicím drátě za stálé rtg kontroly nefrostomický drén, který fixuje ke kůži dvěma stehy. Místo vpichu je dezinfikováno, přiloženo sterilní krytí a drén napojen na sterilní močový sáček.
Jako každý výkon i tento s sebou nese rizika komplikací, což může být krvácení punkčního kanálu nebo tkáně ledviny, poranění velkých cév (aorta, dolní dutá žíla), zanesení infekce z dutého systému ledviny do krevního oběhu a následný septický stav, poranění ledvinné pánvičky se vznikem hematomu, poranění jiných orgánů (pohrudnice, plíce, játra, žlučník, slezina, střevo), alergická reakce nejčastěji na kontrastní látku a nemožnost zavedení drenáže s nutností opakování výkonu.
Po výkonu pacient dodržuje relativní klid na lůžku. Sledují se fyziologické funkce podle ordinace lékaře (TK, P, TT, P + V). Je nutná kontrola krvácení z místa vpichu a průchodnost drénu (hematurie). Podle ordinace lékaře a stavu pacienta se nasazují antibiotika, analgetika, infuzní terapie. Po výkonu se provádí kontrolní odběry. Pacient je edukován, jak manipulovat se sběrným sáčkem.
V případě trvalé nefrostomie zveme pacienta k její výměně v tříměsíčních intervalech. Pokud je nefrostomie dočasná, je ponechána podle potřeby pacienta až do doby, kdy je příčina blokády ledviny vyřešena.
Zavedení nefrostomie obvykle snižuje kvalitu pacientova života, pacient mívá psychické problémy, je zhoršená kvalita spánku a hygieny. Pokud je potřeba, je pacientovi vystavena pracovní neschopnost.
U dočasné i trvalé nefrostomie převazujeme 1krát za 14 dní, v případě potřeby i dříve. Při jakékoli komplikaci (vytažení drénu, neprůchodnosti drénu, hematurii) se musí nemocný ihned dostavit na urologii.

Souhrn

V příspěvku je uveden stručný popis provedení nefrostomické drenáže z pohledu sestry. Jde o metodu, která řeší problém při odtoku moči na cestě mezi močovým měchýřem a ledvinnou pánvičkou nebo přímo v ledvině. V článku je popsána příprava, průběh výkonu a péče o pacienta po provedení drenáže. Klíčová slova: punkční nefrostomie, drén, ledvina, urologie

O autorovi| Zuzana Nermuťová, Petra Vávrová urologické oddělení Oblastní nemocnice Náchod (nermutova@seznam.cz)

Obr. 1: Sterilní stolek s připravenými pomůckami
Obr. 2: Výměna drénu
Obr. 3: Výměna drénu
Obr. 4: Sterilní krytí Obr. 5: Uložení drénu v dutém systému ledviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?