Rakouský Zillertal

15. 10. 2012 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce

Malebné tyrolské údolí je známé především díky populárnímu Hintertuxu, ten je však jen špičkou ledovce v nepřeberném množství zajímavých míst na výlety a sportovní i volnočasové aktivity uprostřed krásné alpské krajiny.




Zillertal leží ve střední oblasti Tyrolska východně od Innsbrucku na území o rozloze asi 1100 km2 mezi městečky Strass a Hintertux. Tvoří jej čtyři oblasti: Erste Ferienregion Fügen-Kaltenbach, Zillertal Arena Zell-Gerlos, Mayrhofen-Hippach a Tux-Finkenberg. Celé údolí je dovolenkovým rájem pro turisty, horolezce, aktivní i amatérské sportovce, milovníky přírody a hor, seniory, a především rodiny s dětmi.

Národní park

Asi jednu třetinu plochy Zillertalu, který leží v nadmořské výšce od 550 do 3509 metrů, zabírá chráněný národní park. Je posazen ve vysokohorské krajině Centrálních Alp v jižní části údolí, na hranicích mezi Jižním Tyrolskem a Salcburskem. Vznikl v roce 1991 a v oblasti se špičkovou turistickou infrastrukturou tvoří příjemnou klidovou zónu. Nesmírně bohatá biodiverzita parku s osmdesáti ledovci potěší srdce každého milovníka přírody. Rostou zde vzácné limbové lesy, zelené horské louky a pastviny zdobí desítky druhů květin a mezi tím vším žijí kamzíci, svišti, a dokonce i kozorožci, kteří v této oblasti ještě nedávno byli na pokraji vyhynutí. To vše můžete s trochou štěstí vidět (a vyfotit) při cestě po jedné ze šesti tematických tras – připravte se však na náročnější túru, na ploše parku nejsou žádné lanovky.
Oblíbený vstup do parku vede přes vesničku Ginzling, kde je ultramoderní informační centrum Naturparkhaus. Nenajdete zde sterilní zamčené skříňky s exponáty a nudnými popisky nebo cedulky nedotýkejte se – právě naopak. Velké i malé návštěvníky láká řada interaktivních multimediálních prezentací, které se dají vnímat skutečně všemi smysly. Vydejte se třeba na dobrodružné hledání výpravy, která se před lety ztratila kdesi v Zillertalských Alpách, zjistěte, kdo byli první turisté v této oblasti nebo jací živočichové žijí v nadmořské výšce přes 3000 metrů. A jak bude celé údolí vypadat za 10 milionů let?

Vzhůru na ledovec

Proslulý ledovec Hintertux je takřka povinnou zastávkou pro každého návštěvníka zillertalského údolí. Na jeho vrchol vás vyvezou tři na sebe navazující lanovky, přičemž startujete ve výšce 1500 metrů nad mořem ve slunečném údolí plném květin a zpívajících ptáků a po necelých dvaceti minutách vystupujete v oblasti věčného ledu a sněhu ve výšce 3250 metrů. Z panoramatické terasy, kam se díky výtahu pohodlně dostanete i s kočárkem, je úžasný výhled na okolní pohoří a blízký národní park. Máte-li s sebou děti, pak určitě mnohem víc než dech beroucí výhledy ocení snowtubing (jízdu na velkých nafukovacích duších), sněhový kolotoč nebo možnost postavit si sněhuláka, což je jindy než v zimě opravdu exotická zábava. Ledovec můžete důkladně prozkoumat i zevnitř – jen pár desítek metrů pod vrcholem hory je Přírodní ledový palác (Natur Eis Palast), kam se můžete vydat na přibližně hodinovou prohlídku. Její trasa vede po úzkých stezkách vytesaných přímo v útrobách ledovce, lemují ji krápníky, zmrzlé vodopády, třpytící se ledové krystaly a malé místnosti s ledovými sochami. Celý interiér je nápaditě osvětlen různými skrytými barevnými zářivkami a působí tak, jako by svítily samotné ledové stěny. Prohlídka stojí 8 eur, děti platí poloviční cenu, ale vstup je povolen až od osmi let. Pro mladší ročníky – a vlastně i seniory – je trasa, kde se v některých místech leze po žebříku, příliš náročná. Kromě Ledového paláce jsou poblíž také jeskyně – nejvyšší veřejně přístupné v Evropě – kam se můžete vydat na exkurzi s průvodcem. Pokud jste sportovnějšího ražení a cestu z ledovce dolů chcete absolvovat po svých, máte na výběr několik – různě náročných – pěších tras. Nad spodní zastávkou lanovky se všechny cesty sbíhají do jedné, která vede kolem nádherných vodopádů. Jestli vlastníte turistický deníček, nezapomeňte si ho vzít s sebou – právě tady u vodopádů je totiž dřevěná skříňka s hintertuxským razítkem. Panoramata

Mezi další horské vrcholy, kam jezdí lanovky po celý rok, patří Penkenjoch (2095 m n. m.) a Kreuzjoch (2558 m n. m.). Z obou jsou nádherné vyhlídky na okolní majestátní horské masivy, blankytně modrá jezera a vesničky dole v údolí. Nad tím se vznášejí lidé na paraglidingu, což je stále oblíbenější kratochvíle a v provedení tandem dostupná pro každého zájemce. Kolem vrcholů se vine množství různě náročných cyklistických i turistických stezek, některé vedou až dolů do údolí, další na jinou stanici lanovky, případně se okruhem vracejí zpět na místo startu. Všechny stezky jsou perfektně označené a vždy je u nich uvedena jejich náročnost (vhodné pro rodiče s kočárkem, běžné turisty či spíše horolezce) a časový odhad jejich zdolání. Na těch nejhezčích vyhlídkách jsou umístěné lavičky, kde si můžete posedět a obdivovat výhledy. Tradičním místním koloritem jsou volně se pasoucí krávy, které občas postávají či polehávají přímo na stezce a zvědavě si prohlížejí každého, kdo prochází kolem. U všech horských restaurací jsou skvěle vybavená dětská hřiště (trampolína, pískoviště se šlapacími bagry, klouzačky, prolézačky, kolotoče atd.) a často také speciální dětské záchody, jaké bývají ve školkách.

Mají si kde hrát

Výbornou adrenalinovou atrakcí je bobová dráha Arena Coaster v městečku Zell am Ziller u spodní stanice lanovky Rosenalmbahn vedoucí na Kreuzjoch. Na zhruba pětiminutovou jízdu dlouhou 1450 metrů se smyčkami 360° a 540° se mohou vydat děti od čtyř let, ale rozhodně neurazí ani tatínky. Hned vedle bobové dráhy je asi desetimetrová věž, ze které se skáče do obrovského nafukovacího polštáře. V centru Zellu je pak na ploše 4,5 km2 zábavní park (Freizeitpark) s mnoha dětskými atrakcemi, hřišti, open-air bazénem atd. Termální lázně ve Fugenu zase lákají malé návštěvníky na speciální dětskou zónu s bublajícími jeskyněmi a vodopády, lezeckými sítěmi a 133 metrů dlouhou skluzavkou. Pokud byste však chtěli vzít potomky spíš do přírody, a navíc v doprovodu nevšedního zvířete, zkuste trek s lamami. Pořádá je farma Lebensquelle Krapfenhof v Innerbergu, kde žijí „baby friendly“ lamy Sam, Sanchez, Amadeus, Leopold a Ferdl. Čtyřhodinový trek vyjde na opravdu lidových pět eur.

Jako za Franze Josefa

Zillertal se dá obdivovat z mnoha různých úhlů pohledu, jedním z nejzajímavějších je nostalgická jízda stařičkou parní lokomotivou, při níž se krása okolní krajiny odvíjí jako na filmovém pásu. Úmyslně zvolené pomalé tempo umožňuje dokonalou prohlídku všeho zajímavého a společně s uklidňujícím klapáním pražců přenese cestující aspoň na chvíli zpět do doby, kdy většina lidí nikam nepospíchala a kdy samotná cesta byla často cílem… Lokomotiva jezdí na trase mezi městy Mayrhofen a Kaltenbach a za pouhých 5 eur (děti do 15 let zdarma) máte na výběr z několika různě vybavených historických vagonů společnosti Zillertalbahn. Největší zájem budí jídelní vůz, který je osázen tisíci (přesně jich je prý 62 000) krystaly Swarovski. Když na ně svítí sluníčko, je fascinující hra barev uvnitř vozu nepopsatelná. Kromě toho je součástí soupravy také otevřený nákladný vůz, jakýsi železniční kabriolet. Z něj je nejlepší výhled na okolní strmá pohoří, ale pozor: saze z parního motoru se dost špatně smývají. Lokomotiva jezdí jen jednou denně, a proto je lépe rezervovat si místa předem.
Zillertalské údolí nabízí skvělé podmínky jak pro aktivní pobyt plný adrenalinu, tak pro rodinnou dovolenou v poklidném procházkovém tempu. Stačí jen vybrat, která varianta je pro vás vhodnější.

(převzato z časopisu Moje psychologie 9/2012)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?