Rakovinu pohotově zjišťuje soustředěný svazek mikrovln

4. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přístroj, který vnějším vyšetřením s vysokou pravděpodobností odhalí rakovinný nádor, vyvinuli italští vědci. Je založen na obdobném principu jako zařízení sloužící na letišti ke zjištění kovových předmětů u pasažérů...


Přístroj sestrojil fyzik Clarbruno Vedruccio z univerzity v Bologni původně k tomu, aby našel nekovové miny a plastické výbušniny podle toho, že mají jinou strukturu než okolní půda.

Při pokusech si všiml, že přístroj reaguje i na biologické materiály, a proto jej napadlo, že by jím mohl zjišťovat i nádorové tkáně v lidském těle. Zkusil tkáně nádorové - a vyšlo to.


Hledáte informace o odborných akcích v oboru? ZDE

Skener ve tvaru třiceticentimetrového pendreku

Vedruccio se spojil s výzkumníky z turínské společnosti Galileo Avionica zaměřené na vývoj elektronických přístrojů zejména pro vojenská letadla. Společně sestrojili přenosný skener, nazvaný Trimprob, ve tvaru třicet centimetrů dlouhého pendreku, který je při kontrole možné držet v ruce a projet jím kolem těla oblečeného pacienta.

Anténa uvnitř plastového obušku vysílá svazek mikrovln o frekvenci mezi 400 a 1350 megahertzy. Výkon přístroje je necelých 100 miliwattů, což je méně než výkon běžného mobilního telefonu.

Nový přístroj objevil 93 procent onkologických případů

Když elektromagnetický signál z přístroje narazí na biologické tkáně, rezonuje na různých frekvencích, spojuje se s původním signálem a vrací se zpět. Změnu původního signálu zachycuje přijímací anténa uvnitř přístroje. Připojený počítač pak zjišťuje, jakým způsobem se originální signál pozměnil.

Vedruccio se svými kolegy zjistil, že signál, který narazí na nádor, silně interferuje na kmitočtech kolem 400 megahertzů. Vědci zatím nevědí, proč se stává právě tohle. Předpokládají však, že schopnost tkáně vytvářet elektromagnetické pole je u nádoru odlišná od zdravých buněk.

Klinické pokusy v nemocnici svatého Karla Boromejského v Miláně potvrdily, že nový skener dokázal objevit 93 procent případů rakoviny prostaty, které pak potvrdilo klasické laboratorní vyšetření.

„To jsou úžasné výsledky,“ pochvaloval si lékař Carlo Bellorofonte, který pokusy vedl, pro časopis New Scientist.

Další studie na 200 ženách v onkologickém ústavu v Miláně prokázala, že přístroj zjistí 66 procentech případů rakoviny prsu.

Galileo Avionica ve své tiskové zprávě oznámila, že nové testy, tentokrát pro nádory plic, žaludku, jater a tlustého střeva právě probíhají v dalších italských nemocnicích. Firma doufá, že se jí ještě tento rok podaří přístroj uvést na trh za cenu v přepočtu přes 800 000 korun.

Zařízení by mohlo být významné pro rychlé kontrolní vyšetření osob, u nichž se zatím neobjevily příznaky onemocnění, a také pro zjištění míst případných metastáz (druhotných nádorů) u rakovinných pacientů. Jeho další vylepšování by mělo následovat. Výzkumníci například zjišťují i to, zda by zařízení nedokázalo rozpoznat i další tkáně zasažené jinými onemocněními, například poškození tepen, narušení kostí a kloubů, srdečního svalu a podobně.

Josef Tuček, Hospodářské noviny, 3.7.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?