Rath: Plaťte jen za jídlo

10. 3. 2009 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnicích budou pacienti dál platit poplatky, a to překvapivě i v případě, že ČSSD příští rok převezme vládu. HN mají k dispozici první verzi programu, se kterým chce jít stínový ministr zdravotnictví David Rath do voleb. Vedle obligátního slibu zrušit všechny poplatky, které zavedl Tomáš Julínek, chystají sociální demokraté novinku: svůj vlastní poplatek za jídlo...


- ČSSD má hotový program pro zdravotnictví

- Slibuje miliardy a jediný poplatek, za jídlo v nemocnici

„Pokud vyhrajeme volby, tak všechny Julínkovy poplatky zrušíme a dáme možnost nemocnicím vybírat poplatek za stravu. Myslím, že by výše poplatku za jídlo v nemocnici kolísala někde mezi čtyřiceti a šedesáti korunami za den,“ potvrdil Rath pro HN.

Kdo nejí, ať neplatí

Nemocniční poplatky ale budou na rozdíl ode dneška platit jen lidé, kteří v nemocnici opravdu jedí. A nemocnice ho budou vybírat, jen když budou chtít.

„Byl by to pouze příspěvek na stravu. Takže když pacient řekne, že si zajistí stravu sám, tak by poplatek platit nemusel. Stejně tak by neplatili pacienti v bezvědomí, lidé na umělé výživě, novorozenci nebo kojenci,“ plánuje Rath.

Děti by díky tomu, že „jedí méně“, dostaly slevu a platily jen kolem 30 korun. Jinak by za jídlo platili všichni. „Jsem rád, že i ČSSD si uvědomila, že financovat zdravotnictví jen ze zdravotního pojištění není možné. Je to obrovský průlom,“ říká náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS).

Je pravděpodobné, že zdravotnictví bude příští rok rozhodovat volby, stejně jako loni na podzim. Plán sociálních demokratů je jasný: poplatky až na výjimky odstranit, snížit spoluúčast pacientů a nalít do zdravotnictví z veřejných peněz desítky miliard korun.

„Chtěli bychom se z dnešních necelých sedmi procent HDP, které vydáváme na zdravotnictví, dostat na osm procent. Což je průměr Evropské unie,“ říká Rath. To znamená, že ČSSD by chtěla během čtyř let přidat víc než čtyřicet miliard korun.

Je to priorita, zdroje jsou

Rath slibuje, že miliardy pomohou zlepšit péči, zmodernizovat nemocnice a také zvednout platy doktorům a sestrám. Jednou z úspor má být sloučení velkých pojišťoven, jinak ale není zatím jasné, kde chce ČSSD v době ekonomické krize peníze brát.

„Zdravotnictví se musí stát spolu se školstvím absolutní prioritou ČSSD. A pokud si zdravotnictví vytkneme jako prioritu, tak na ni musíme peníze získat,“ říká Rath.

Sociální demokraté také chystají vyřadit z pojištění některé levné léky. „Například paralen už by pojišťovny hradit neměly. Slabší léky na bolest by mohly být vyřazeny z pojištění, naopak silnější léky na bolest, které berou například onkologičtí pacienti, by měly pojišťovny hradit dál,“ říká Rath.

Stínový ministr zdravotnictví dokonce uvažuje i o tom, že by mohli lidé platit nějaký minimální poplatek za recept. „Nechci teď ale striktně říkat, že za recept se nebude platit vůbec, ale zatím s tím nepočítáme,“ připouští Rath.

Už teď je ale jasné, že ČSSD po případné výhře ve volbách zruší Julínkův pětitisícový roční strop na poplatky a doplatky na léky a nahradí ho ročním stropem, který by se jako v Německu odvíjel od průměrného ročního čistého příjmu. Do něj by se počítaly doplatky na léky i poplatky v nemocnici. „Roční limit by byl jedno procento z příjmu,“ prozrazuje Rath.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?