Recenze: Těhotná v ordinaci negynekologa

13. 4. 2012 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po dlouhé době se dostává na knižní trh publikace zaměřená na problematiku komplikací těhotenství, která je určena širší odborné veřejnosti. Zkušení porodníci z motolské fakultní nemocnice sestavili práci, která je svým pojetím ojedinělá a doplňuje poznatky z monografií ostatních oborů, jež se těhotenstvím zaobírají okrajově.


Úvodní kapitoly jsou věnovány změnám v organismu ženy v průběhu těhotenství. Stručně a přehledně se věnují jak změnám urogenitálního traktu, tak celého organismu. Běžná porodnická praxe a kontakt s kolegy ostatních oborů přináší naprostou nezbytnost týmové spolupráce a nutnost znalosti laboratorních hodnot v průběhu těhotenství i u kolegů z konziliárních oborů. Z tohoto pohledu vysoce oceňuji kapitoly věnované této problematice a dále diagnostice těhotenství, stručnému přehledu vývoje plodu a životosprávě ženy.

Přehledným způsobem je rovněž zpracována kapitola věnovaná zobrazovacím vyšetřovacím metodám v porodnictví. Precizně jsou vyjmenovány indikace, kontraindikace a použití moderních zobrazovacích metod i jejich úskalí.

Vítaný a velmi užitečný pomocník

Stěžejní kapitoly předkládané monografie se zabývají jak onemocněními, která vznikají v přímé souvislosti s těhotenstvím (rané gestózy, preeklampsie, HELLP syndrom, cholestatická hepatóza těhotných či akutní těhotenská steatóza jater), tak nemocemi bez přímé souvislosti s těhotenstvím. Význam této kapitoly umocňuje narůstající průměrný věk žen v těhotenství i zhoršující se zdravotní stav mladé populace.

Popis hematologických onemocnění v těhotenství zahrnuje jak onemocnění všech tří krevních řad, tak i poruchy hemokoagulační.

Stejně pečlivě jsou postupně zpracovány kapitoly věnované kardiovaskulární, gastrointestinální, plicní, endokrinologické, neurologické a nefrologické problematice.

Kniha

Přehledně zpracovaná kapitola je věnovaná rovněž velmi aktuální problematice prevence užívání a následků abúzu návykových látek v těhotenství. Problémem, často konzultovaným s kolegy z ostatních oborů, je farmakoterapie, její indikace a kontraindikace v průběhu těhotenství a laktace. I tato kapitola je přehledně řazena a obsahuje stručný přehled doporučených léků v těhotenství.
Kniha obsahuje také opomíjenou, ale těhotnými hojně diskutovanou problematiku očkování v těhotenství.

Čtenář najde v publikaci taktéž odpovědi na otázky spojené s problematikou pracovní neschopnosti, mateřské dovolené a pracovněprávní ochrany těhotné ženy.

Závěrem lze říci, že předkládaná monografie je vítaným a velmi užitečným pomocníkem pro konziliáře, lékaře v předatestační přípravě i praktické lékaře.

(Binder, T.; Vavřinková, B. Těhotná v ordinaci negynekologa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, edice Aeskulap, 2011. 204 s. ISBN 978-80-204-2518-8.)


O autorovi: doc. MUDr. Martin Procházka, Ph. D. Porodnicko-gynekologická klinika LF UP a FN Olomouc

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?