Ředitelem karvinské nemocnice byl jmenován ekonom Jiří Matěj

29. 3. 2017 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým ředitelem Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj, jejíž součástí jsou i nemocnice v Orlové a Havířově, dnes krajští radní jmenovali ekonoma Jiřího Matěje.


Zdravotnické zařízení dočasně vedl od února, kdy na svou funkci rezignoval Josef Grochol. Informovala o tom mluvčí krajského úřadu Petra Špornová. Do výběrového řízení se přihlásilo pět uchazečů. Podle náměstka hejtmana Martina Gebauera má Matěj zkušenosti z vyšších manažerských pozic a navíc dobře zná prostředí obou nemocnic. „Jsem přesvědčen o tom, že své vzdělání a schopnosti naplno využije ke stabilizaci personální a ekonomické situace v nemocnicích. S konkrétními kroky už začal během dvou měsíců, kdy byl řízením nemocnic pověřen,“ uvedl náměstek.

Podle Gebauera je nezbytné, aby ředitel v prvé řadě stabilizoval lékařský a nelékařský zdravotnický personál. Právě nedostatek lékařů, především internistů, je v nemocnicích na Karvinsku velkým problémem. Kraj se lékaře snaží přilákat i na náborové příspěvky.

Nutná bude také ekonomická stabilizace zdravotnických zařízení, a to například využíváním sdružených nákupů materiálu a léků v elektronických aukcích, možným pronájmem operačních sálů či zvýšením výnosů za samoplátce s využitím příhraniční oblasti s Polskem, míní Gebauer.

„Také schopnost vyjednávat se zdravotními pojišťovnami bude zvlášť letos velmi důležitá. Na konci roku totiž budou nemocnice s pojišťovnami uzavírat smlouvy o úhradách za zdravotní péči v následujících pěti letech,“ připomněl Gebauer.

Matěj v minulosti pracoval na vysokých manažerských pozicích například ve společnostech OKD či Kofola. V letech 2011 až 2016 byl ekonomicko- personálním náměstkem Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.

Karvinská i havířovská nemocnice fungují od roku 2013 podobně jako další krajská zdravotnická zařízení v takzvaných personálních uniích. Dvě nemocnice se samostatnými identifikačními čísly tak manažersky řídí jeden ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?