Reforma zdravotnictví: připlatíme si

24. 11. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Více možností za více peněz. Tak vypadá zdravotnická reforma v praxi.


Série zdravotnických zákonů schválených poslanci mění od příštího roku systém, který v českém zdravotnictví panoval dvacet let. Pacienti si budou konečně moci oficiálně připlatit za nadstandard, který se často schovával pod nejrůznější dary klinikám nebo přímo do kapes lékařů. Například za lepší kloub nebo čočku. Na druhou stranu reforma znamená rovněž zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici a platby za léky do padesáti korun.

V tuto chvíli zatím není jasné, které zákroky budou standardní a které nadstandardní. Tedy na co má pacient nárok a co už je soukromě hrazený bonus. Podrobné seznamy budou chystat odborné společnosti, a sice pod dohledem zdravotních pojišťoven.

„Myslím, že v počátku devětadevadesát a půl procenta poskytované péče zůstane tak, jak je. Budeme mít tendenci vyjmout některé výkony, které považujeme za nadstandardní. Bude se to týkat operací šedého zákalu, protéz, speciálních sáder nebo robotických operací,“ prohlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Příplatek až desítky tisíc

Typickým příkladem může být operace žlučníku. Pokud se rozhodnete podstoupit klasickou chirurgickou operaci bez použití moderní techniky, budete to mít hrazené v rámci zdravotního pojištění. Ovšem jestli si zvolíte laparoskopii, budete muset zaplatit tisíce navíc podle toho, jak moderní pracoviště to je.

Ve špičkových zařízeních to může dělat doplatek až třicet tisíc korun, na okresní úrovni polovinu. Jak to nakonec bude probíhat v praxi, není vůbec zřejmé. Ministr zdravotnictví si totiž ve schválených zákonech ponechal možnost, aby rozdělení výkonů na běžné a nadstandardní mohl nechat na později v ministerské vyhlášce.

V případě běžných zákroků bude lékař svázaný cenami, které mu bude diktovat vyhláška. Pokud by se těchto cen nedržel, porušil by zákon.

U nadstandardů bude mít naopak lékař volnou ruku. Bude mít akorát povinnost, aby vyvěsil cenu za nadstandardní výkon ve své ordinaci.

Do budoucna se pak počítá s tím, že zdravotnictví zcela přejde na tržní hospodářství. Podle expertů se lidé budou moci na nadstandardní výkony připojistit u zdravotní pojišťovny. Pacient však bude muset počítat s tím, že mu pojišťovna proplatí spoluúčast nejvýš na úrovni krajské nemocnice. Služby renomované pražské kliniky si bude muset doplatit ze svého.

Zvýšení poplatků

V běžném styku s lékaři se obyvatel České republiky nejvíce dotknout tolik diskutované poplatky. Za den v nemocnici zaplatí místo současných šedesáti korun rovnou stovku. Podle analýzy ministerstva bude tato změna únosná pro naprostou většinu pacientů. Výdaje i těch nejchudších lidí se podle ministerských úředníků pohybují okolo sta korun za den. Nově se bude muset platit za léky do padesáti korun nebo za podpůrné a doplňkové přípravky.

Lékárny navíc nebudou moci lákat na třicetikorunové slevy. Na druhou stranu ale právě v lékárnách nebudou pacienti již platit třicet korun za každou položku receptu, ale za celý recept. Díky těmto změnám by se měla v rozpočtu ministerstva zdravotnictví objevit více než jedna miliarda korun navíc. Přípravků do padesáti korun je zhruba třináct set.

Jedná se například o Paralen, Septonex, Biseptol, Protazin nebo Mykoseptin.
Mezi takzvané podpůrné léky patří slabší přípravky na tlak, hubnutí, pálení žáhy a křečové žíly. Jejich placení nejvíce pocítí senioři, kteří je nejčastěji užívají. Ministerstvo vedla k tomuto kroku skutečnost, že léky obsahují jen minimální množství účinné látky.

Sanitka do dvaceti minut

Nově bude lékařům a zdravotnickým zařízením hrozit pokuta například za to, když pacientovi neumožní podívat se do své zdravotní karty. Stejně tak lékař dostane sankci, když pacienta bezdůvodně propustí domů, odmítne ho ošetřit nebo nebude mít správně označenou ordinaci. Až milionová pokuta bude lékařům hrozit za porušení mlčenlivosti.

Ministerští úředníci tento pokutový krok zdůvodňují potřebou mít nejen cukr, ale i bič. Tedy, že není možné doktory pouze odměňovat, ale je nutné je i trestat.

Na něco podobného se zase budou muset připravit záchranáři. Ti budou muset dojet k pacientovi nejpozději do dvaceti minut. Když se jim to nepodaří, stihne je pokuta. Podle analýzy ministerstva je možné v 94 procentech případů možné tento limit splnit. Jako pomoc záchranářům, aby mohli limit snadněji splnit, slibuje ministr zřízení asi čtyřiceti nových základen záchranné služby.

Vyslyšel tak nářky starostů horských obcí a záchranářů, podle nichž během zimy nebude téměř možné dojezdové časy dodržet. Na druhou stranu dává nový zákon i nová práva. Budou moci třeba vstupovat do cizích objektů nebo od lidí požadovat pomoc. A zároveň nebudou muset poskytnout první pomoc, pokud budou v ohrožení života.

Novela zdravotního zákona pamatovala i na nevidomé a tělesně postižené. Budou moci mít v nemocnici u sebe vodícího nebo asistenčního psa. Věřícím zase bude muset zdravotnické zařízení zajistit kněze. Nemocnice bude muset také sehnat člověka, který bude s neslyšícím komunikovat ve znakové řeči. Pokud to nesplní, opět hrozí pokuta.

Co zatím neprošlo

Zatím se nebude platit u zubaře za amalgámové plomby. Zejména mladší zubaři ale hrozí, že vypoví smlouvy s pojišťovnami a budou vybírat od pacientů za plomby hotovost. „Stomatologové mají samozřejmě zájem, aby bylo co nejvíc péče hrazeno pacienty, už proto, že pojišťovny jim platí nepravidelně a úhrady nejsou vykalkulovány úplně přesně,“ prohlásil ministr.

Pojišťovna platí zubařům za plombu dvě stě dvacet korun. Ti si však stěžují, že jsou to čtyři stovky, takže na pacienty a pojišťovnu doplácejí. Do budoucna se změny nevyhnou ani lázeňské péči. Plánuje se zpřísnění seznamu pacientů, kteří mají na bezplatný pobyt v lázních nárok.

Další varianta počítá s tím, že by lidé platili ze svého ubytování a stravu. Podobně by pacienti platili za spoluúčast rovně u dlouhodobé a rehabilitační péče. V myslích úředníků je také zavedení dvou set korunového poplatku za návštěvu specialisty. Za jízdu sanitkou by rovněž hrozil účet.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?