Řepík lékařský může podpořit trávení. Sbírá se dvakrát ročně

31. 8. 2023 7:30
přidejte názor
řepík
Autor: Pixabay

Řepík lékařský se už mnoho let využívá k léčbě trávicích obtíží, hojení ran i zánětlivých onemocnění úst. Rostlinu najdete nejčastěji podél cest a poznáte ji podle žlutých květů utvářejících dlouhé hrozny. Sbírat řepík můžete v červnu a poté v září, přičemž zužitkujete květy, listy i samotný stonek. Zajímá vás, jaké má řepík účinky?

Co se dozvíte v článku
  1. Řepík lékařský
  2. Jaké má řepík lékařský účinky?
  3. Řepík lékařský: použití
  4. Řepík lékařský: sběr
  5. Řepík lékařský: pěstování
  6. Má řepík lékařský vedlejší účinky?

Řepík lékařský

Řepík lékařský, latinsky Agrimonia eupatoria, je vytrvalá rostlina z čeledi růžovitých, která roste na slunných a suchých místech, nejčastěji na okraji cest a lesů. Charakteristické jsou zejména její žluté kvítky ve tvaru dlouhých hroznů a stonek pokrytý jemnými chloupky. Řepík přitom typicky dorůstá až do výšky 120 cm.

Tato rostlina původem z Evropy a Afriky se již celá léta využívá v lidovém léčitelství, a to nejčastěji k léčbě trávicích obtíží a zánětlivých onemocnění. Sbírají se nadzemní části řepíku, které se dále využívají k výrobě čajů nebo nálevů, koupelových sáčků i ústních vod a také lokálních přípravků, jako jsou masti. [1, 23]

Jaké má řepík lékařský účinky?

Léčivé vlastnosti jsou připisovány celé rostlině, kterou lze využít k vnitřní i vnější aplikaci. Hlavními látkami, které řepík lékařský obsahuje, jsou:

  • třísloviny,
  • flavonoidy,
  • malé množství silic,
  • kyselina křemičitá,
  • taniny,
  • hořčiny.

Řepíkový čaj: účinky při vnitřním použití

Lidé používají řepík při řadě zdravotních stavů, nicméně neexistuje dostatek vědeckých důkazů na podporu jemu přisuzovaných účinků, a proto je nutné rostlinu dále studovat. Tato bylina údajně může:

  • stimulovat tok trávicích šťáv,
  • usnadňovat jaterní sekreci,
  • podporovat trávení potravy,
  • pomáhat v prevenci cukrovky,
  • ulevit od mírného průjmu,
  • snižovat cukr v krvi,
  • čistit krev.

Zevní užití odvaru z řepíku

Dále může být řepík použit k zevní aplikaci. Kloktání čaje nebo ústních vod a podobných přípravků z řepíku může být prospěšné při:

  • zánětech hrdla a úst,
  • angínách,
  • krčních onemocněních,
  • aftách,
  • zánětech sliznic v ústech.

Říká se, že odvar z řepíku je velmi užitečný zejména pro zpěváky a herce, neboť kloktání před představením pomáhá předcházet podráždění krku. Při léčbě alergické rýmy je také možné odvar použít k výplachu nosní sliznice.

Řepíková mast nejen na rány

Zevně lze rozdrcený list využít k léčbě kožních obtíží způsobujících svědění a také k urychlení hojení ran a jizev. Mast z řepíku lékařského se také využívá při křečových žilách a bércových vředech, jelikož má podobné účinky jako mast z měsíčku lékařského.

Řepíková koupel a účinky

Řepíkovou koupel využívají lidé zejména při revmatismu a bolestech v kříži. Bylinková koupel z řepíku může podobně jako mast pomoci s hojením ran a kožními problémy. S koupelí ani oplachy byste to však neměli přehánět, neboť řepík může vaší kůži vysušovat a některé kožní problémy naopak zhoršit. [4, 5, 6, 7]

Řepík lékařský: použití

Čaj se připravuje z čerstvých nebo sušených listů, květů či stonků. Na přípravu čaje postačí jedna lžíce řepíku, tu zalijte horkou vodou a nechte 10 minut louhovat. Pít můžete čaj za tepla i za studena. Ke zmírnění obtíží se doporučují dva až tři šálky denně.

Pro vnější užití je možné odvar z řepíku kloktat po scezení a vychladnutí nebo aplikovat přímo na kůži, vždy v závislosti na požadovaném účinku. Při aplikaci na pokožku můžete nálevem otírat problematická ložiska několikrát denně. Z nadzemních částí rostliny lze také připravit zmiňovanou koupel. [8, 9]

Meduňka lékařská je silně aromatická. Zklidňuje organismus a pomáhá k lepšímu spánku
Přečtěte si také:

Meduňka lékařská je silně aromatická. Zklidňuje organismus a pomáhá k lepšímu spánku

Řepík lékařský: sběr

Sbírat řepík lékařský můžete dvakrát ročně, nejprve v červnu a poté v září. Sbírejte vždy kvetoucí nať se žlutými květy, a to bez větší příměsi semen. Stonek by neměl mít větší průměr než 5 mm.

Využijte tedy jen stonek, květy a listy, zdřevnatělá nať a plody rostliny se nepoužívají. Nať trhejte vždy 10 až 15 cm nad zemí za suchého počasí a dejte si pozor, aby se rostlina nezapařila nebo nemačkala ve sběrné nádobě. [10]

Řepík lékařský: pěstování

Pokud chcete řepík pěstovat na zahrádce, měli byste pro něj vybrat slunné místo. Rostlině se daří ve většině typů průměrné, dobře odvodněné půdy, včetně suché a zásadité půdy. Zalévejte ji přiměřeně.

Pro dosažení nejlepších výsledků stratifikujte semena po dobu 48 týdnů v navlhčeném vermikulitu v malém plastovém sáčku umístěném do chladničky. Pravidelně semena kontrolujte a v případě potřeby přidejte vodu, abyste udrželi vlhkost. Pokud semena začnou klíčit, okamžitě je přesaďte. [11, 12]

Používáte řepík lékařský?

Má řepík lékařský vedlejší účinky?

Užívání řepíku je obecně považováno za bezpečné v dávkách do 3 g denně, a to pouze krátkodobě, nebo při užívání extraktu z řepíku v dávkách 160 mg po dobu osmi týdnů. Vzhledem k množství taninů, které řepík obsahuje, může ve větším množství podráždit žaludek a také játra.

Ze stejného důvodu by řepík neměly užívat těhotné ženy a osoby s nízkou hladinou cukru (hypoglykémií). Při vnějším užití na pokožku může řepík způsobit také citlivost na sluneční záření a vést k vysoušení či podráždění kůže. I vně byste jej tedy měli užívat pouze krátkodobě. [13, 14]

Zdroje: britannica.com, webmd.com, bylinkyprovsechny.cz, rxlist.com, luontoportti.com, gardeningknowhow.com, heirloom-organics.com, morningchores.com, asohm.com.au, ema.europa.eu, ediblewildfood.com

Co je řepík lékařský?
Řepík lékařský je vytrvalá rostlina původem z Afriky a Evropy, kterou řadíme do čeledi růžovitých. Této bylině, jež dorůstá do výšky až 120 cm, se nejlépe daří na okrajích lesů a u cest. Najít ji ovšem můžete na jakýchkoliv suchých stanovištích, kde je dostatek slunečního svitu. Dobře ji poznáte už z dálky díky jejím typicky žlutým květům, které připomínají hrozny.
Jaké má řepík účinky na zdraví?
Řepík se používá od nepaměti v lidovém léčitelství. Odvar z této bylinky funguje coby kloktadlo, které pomáhá zejména při různých nemocech krku, jako je třeba zánět hrdla. Bývá též pomocníkem při drobných poraněních v ústech či aftách. Má se za to, že při vnitřním užívání umí řapík stimulovat trávení a očišťovat krev. Pomůže i se snížením cukru v krvi nebo jaterním vylučováním.
Jak na pěstování a sběr řepíku?
K pěstování řepíku na zahradě potřebujete v první řadě slunné místo s dobře odvodněnou zeminou. Semínka nechte klíčit čtyři až osm týdnů ve vermikulitu. Ten dostatečně navlhčete, umístěte do ledničky a případně vodu doplňujte. Bylinku lze sbírat dvakrát do roka, a to v měsících červen a září. Sbírá se nať se žlutým květenstvím, přičemž stonek by neměl přesahovat 5 mm v průměru.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?