Revmatoidní artritida zvyšuje riziko srdečního infarktu

18. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženám trpícím revmatoidní artritidou hrozí dvojnásobné riziko srdečního infarktu než ženám bez revmatismu. Vyplývá to ze studie, která během 20 let zkoumala zdravotní stav více než 114 tisíc lidí...


WASHINGTON - z toho 527 pacientů s artritidou. O studii informuje agentura Reuters.

„Lékaři i pacienti by měli považovat revmatoidní artritidu jako znamení rostoucího nebezpečí srdečního infarktu,“ poznamenal revmatolog a epidemiolog z nemocnice Brigham and Women's v Bostonu Daniel Solomon.

„Naše studie je dosud nejrozsáhlejší a znovu potvrzuje souvislost mezi artritidou a srdeční chorobou,“ dodal.

Ačkoliv mají lékaři značné množství poznatků o vzniku revmatoidní artritidy, výzkumníci zatím neví, proč toto onemocnění kloubů vede často k chorobám srdce.

Lékaři se domnívají, že spojitost mezi revmatoidní artritidou a kardiovaskulárními chorobami možná vychází ze zánětové podstaty aterosklerózy.

Revmatoidní artritidou trpí ve Spojených státech 2,1 milionu lidí. Srdeční choroba je přitom v USA hlavní příčinou předčasného úmrtí žen.

Společný jmenovatel: zanícení

Studie zjistila, že ženám s revmatoidní artritidou hrozí nebezpečí infarktu dvakrát častěji než ostatním. U těch, které měly kloubní potíže deset let, bylo nebezpečí infarktu trojnásobné. Výzkum nezjistil souvislost mezi artritidou a mrtvicí.


„Budoucí výzkum bude muset určit, jestli brzké léčení artritidy léčivy proti zánětům může také snížit budoucí hrozbu srdečního infarktu.“

Daniel Solomon.

Podle Solomona zjištění naznačují, že zanícení by mohlo být společným katalyzátorem pro oba stavy.

„Už dlouho víme, že zanícení je známkou revmatoidní artritidy a nový výzkum napovídá, že srdeční choroba má také významný zánětlivý komponent,“ řekl Solomon, který je zároveň instruktorem Harvardovy lékařské školy.

„Budoucí výzkum bude muset určit, jestli brzké léčení artritidy léčivy proti zánětům může také snížit budoucí hrozbu srdečního infarktu,“ dodal.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?