Riziko rakoviny plic je u kuřáků dvacetkrát větší

29. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kouření se podepisuje nejen na rakovině plic, kterých je ročně přibližně 700 000 nových případů, ale ze 40 procent i na rakovině močového měchýře, slinivky břišní, žaludku...


Riziko rakoviny zejména plic je u kuřáků dvacetkrát větší než u těch, kdo nekouří. Novinářům to v pondělí řekla doktorka Eva Sedláčková z Onkologické společnosti. „Ročně je v ČR nově hlášeno 60 000 pacientů, kteří onemocní rakovinou. Zhruba třetina nádorových onemocnění je způsobena kouřením. U kuřáka, který kouří dvacet cigaret denně deset let, je riziko rakoviny dvacetkrát větší než u nekuřáků,“ uvedla Sedláčková. Kouření se podepisuje nejen na rakovině plic, kterých je ročně přibližně 700 000 nových případů, ale ze čtyřiceti procent i na rakovině močového měchýře, slinivky břišní, žaludku a děložního čípku u žen. Předseda České kardiologické společnosti docent Jaromír Hradec uvedl, že kouření má bohužel obrovský vliv i na kardiovaskulární onemocnění. „Na ně v ČR umírá nejvíc lidí. V roce 2000 to bylo 58 200 osob, což je 53 procent ze všech úmrtí. Kouření má velký vliv na kornatění tepen. Když kuřák po infarktu přestane se svým zlozvykem, do jednoho roku se riziko úmrtí sníží o 40 procent. Po dvou letech už je riziko stejné, jakoby nekouřil. Jestliže však prodělal infarkt a kouří dál, riziko úmrtí je dvakrát větší vůči tomu, kdo přestal kouřit. Čeští lékaři se připojili k doporučení světové zdravotnické organizace. „Požadujeme zákaz veškeré reklamy na tabákové výrobky mimo místo prodeje včetně zákazu sponzorování a používání loga tabákového výrobku pro jiný než tabákový,“ uvedla doktorka Eva Králíková z poradní skupiny pro prevenci a léčbu závislosti na tabáku. Uvedla, že v ČR kouří asi třetina osob starších patnácti let. „Stát na daních získává ročně z cigaret dvacet miliard korun, ale stejně tolik a mnohem víc stojí hospitalizace a léčba těch, co kouří. Je spočítáno, že ČR doplácí na kouření ročně asi dvacet miliard korun,“ uvedla Králíková. Protože poslanci se na nadcházející schůzi mají zabývat návrhem zákona o regulaci reklamy, podotkla, že by měli mít na paměti mladou generaci, kterou reklama na tabák nejvíc ovlivňuje, a tuto reklamu zakázat.

Zemřel Jiří Kozák

Ve věku 76 let zemřel přední český propagátor nekouření doktor Jiří Kozák. Byl českým zástupcem v mezinárodních organizacích proti kouření a téměř celý svůj život věnoval boji proti kouření. Sám byl spoluorganizátorem mnoha odvykacích kursů pro kuřáky a propagátorem myšlenky, že zejména rodina a škola musí stát v prvních řadách v boji proti kouření.

Václav Pergl, Právo, 29.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?