Rodina muže, kterého zabil meningokok, obvinila lékaře

9. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý ředitel nemocnice v Plané Karel Lysý se musí připravit na to, že se o něj budou zajímat policisté. Důvodem je smrt třiatřicetiletého muže z Plané, který na konci listopadu zemřel na onemocnění meningokokem...


Planá - Právě bývalý ředitel Lysý převážel muže do Fakultní nemocnice v Plzni, kde později zemřel.

„Domníváme se, že doktor Lysý měl podat antibiotika, které sice neměl ve voze, ale měli je lékaři na dětské pohotovosti v Plané. Místo toho bratra převážel do Plzně, kde za čtyři hodiny zemřel,“ obviňuje Luděk Kovář lékaře ze špatného postupu.

Karel Lysý však chybu odmítá.

„K pacientovi jsem se dostal ve chvíli, kdy byl v kritickém stavu. Penicilin už by v tu chvíli nebyl nic platný, proto jsem se soustředil na stabilizaci jeho životních funkcí a urychlený transport na odborné pracoviště. Žádná okresní nemocnice není určená k péči o pacienta v takovém kritickém stavu,“ vysvětluje Karel Lysý, proč nechtěl ztratit další minuty cestou na dětskou pohotovost pro antibiotika.

Policie se v tuto chvíli případem ještě nezabývá. Příbuzní mrtvého kvůli možné podjatosti vyšetřovatelů na Tachovsku chtějí, aby se případem zabývali policisté z jiného okresu. „S ohledem na jejich námitku jsem požádala ředitele policejní správy, aby rozhodl, kteří policisté mimo okres se případem budou zabývat,“ uvedla státní zástupkyně.

Bývalého ředitele nemocnice Karla Lysého loni policisté stíhali za to. že lékaři pod jeho vedením dostávali za jednu práci dva platy. Za porušení zákona mu hrozí až pětiletý trest. Případem se nyní začne zabývat soud.

Ke konci loňského roku mi zemřel ve věku 33 let bratr, otec dvou děti: roční holčičky a čtyřletého chlapečka, na invazivní meningokokové onemocnění, způsobené meningokokem typu B.

LUDĚK KOVÁŘ, Mladá fronta Dnes 9.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?