SARS: další dvě ženy s podezřením na onemocnění

25. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě mladé ženy s podezřením na smrtící zápal plic přijali v pondělí vpodvečer lékaři v pražské Fakultní nemocnici Na Bulovce. V minulých dnech zde byli vyšetřeni tři jiní lidé...


PRAHA - ; jednoho z nich ale lékaři okamžitě propustili. Řekl to ředitel nemocnice Jaroslav Štrof.

Na Bulovce tak dnes sledují lékaři čtyři případy podezření na SARS. Další čtyři lidé jsou vyšetřováni v Brně.

Od pátku tak registrují lékaři v celé ČR osm lidí s podezřením na chorobu označovanou jako těžký akutní syndrom dýchacích cest (SARS). Potvrdil to i hlavní hygienik Michael Vít. Na pozorování mohou zůstat i několik dní.

Obě hospitalizované ženy se v minulých dnech vracely ze Singapuru. Pětatřicetiletá Slovenka pobývala v ohrožené oblasti od 17. do 22. března, uvedl Štrof.

„Při zpáteční cestě přes pražské letiště u ní byly zjištěny příznaky nemoci - zvýšená teplota a záněty v hrdle,“ dodal. Žena byla okamžitě přijata na

infekční oddělení Bulovky k vyloučení SARS.

Druhé ženě je 27 let a pochází z jižní Moravy. Z Asie se vrátila 21. března. Do dvou dnů se u ní objevily příznaky nemoci - teplota 37,5 stupňů Celsia, chrapot, malátnost.

„Obě ženy nemají zánět na plicích. Byly provedeny patřičné odběry na SARS. Zánětlivé ukazatele jsou nízké,“ uvedl Štrof.

SARS je těžkým druhem akutního respiračního syndromu. Nemoc je sice léčitelná, zatím však nebyl objeven účinný lék. Virus také nebyl přesně identifikován. SARS se projevuje vysokými horečkami, dýchacími problémy a kašlem.

Syndromu podlehlo ve světě 15 lidí, nejvíce v Hongkongu, kde evidují šest mrtvých. Desítky infikovaných syndromem jsou ve Vietnamu a Singapuru.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?