SARS: důležitou roli hraje věk

27. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace oznámila, že vychází najevo, proč jsou někteří lidé citlivější vůči nové formě zápalu plic než ostatní. Lidé starší 40 let jsou vystaveni většímu riziku než lidé mladší...


ŽENEVA - Světová zdravotnická organizace oznámila, že vychází najevo, proč jsou někteří lidé citlivější vůči nové formě zápalu plic než ostatní. Podle WHO jjde především o věk.

Činitel WHO Mark Salter prohlásil, že 80 až 90 procent pacientů se po několika dnech začíná rychle uzdravovat, malá skupina se naopak rychle ocitá v kritickém stavu.

„Snažíme se pochopit, proč se stav některých pacientů - asi deseti až patnácti procent - rychle zhoršuje a nabývá velmi závažné formy a proč se stav ostatních pacientů vyvíjí do méně závažné formy a rychle se zlepšuje,“ řekl.

Jedním z faktorů je nejspíš věk, uvedl. Lidé starší 40 let jsou vystaveni většímu riziku než lidé mladší. Dalším faktorem je údajně skutečnost, zda nemocný zároveň trpí nějakou chronickou chorobou, například srdeční nebo jaterní.

„Jsou náznaky, že je-li pacientovi přes 40 a zároveň trpí nějakou jinou chorobou, je větší nebezpečí, že se u něho rozvine závažnější forma, u níž je šance na přežití nižší,“ podotkl.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?