SARS se vyvíjí až čtrnáct dnů

1. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Doba od nakažení k objevení prvních příznaků atypického zápalu plic SARS je zřejmě delší, než vědci původně předpokládali. Tím se vysvětluje i značný růst počtu nemocných v posledních dnech...


„Podle výzkumů týmu expertů Světové zdravotnické organizace (WHO) v Číně, odkud se nemoc zřejmě šíří, je inkubační doba spíše čtrnáctidenní,“ uvedl mluvčí WHO Dick Thompson.

V řadě zemí, kde se nemoc od poloviny března vyskytla, měli dosud lékaři za to, že jde o mnohem kratší období, od dvou do sedmi dnů.

Proto také nařizují týdenní, maximálně desetidenní karanténu podezřelých pacientů.

Navzdory tomu se lékaři v Kanadě, kde včera zemřel čtvrtý pacient, čímž se počet známých obětí v celém světě zvýšil na 59, rozhodli karanténu neprodlužovat.

„Nebylo by příliš realistické žádat na tisících lidí, aby se na dva týdny zavřeli doma,“ uvedl doktor Jim Youg z provincie Ontario.


Kvůli epidemii SARS ruší rockové hvězdy své koncerty v Hongkongu. Hudebník Moby a kytarový virtuos Carlos Santana následovali skupinu Rolling Stones, která svůj koncert odvolala již minulý týden.

Kromě Číny, kde počet nemocných za březen stále ještě nebyl publikován a hovoří se jen o únorovém odhadu více než 800 nakažených, zůstává nejvíce postižen sousední Hongkong.

Z neděle na pondělí bylo zaregistrováno 92 nových případů, a to ve stejném obytném komplexu Amoy Gardens, kde už předtím onemocnělo 120 lidí.

Podle ministra zdravotnictví Yeoh Eng-kionga bydleli nakažení v bytech nad sebou.

„Ověřujeme hypotézu, zda se nemoc šíří vertikálně, v tomto případě vzduchotechnikou,“ uvedl ministr.

Už předtím někteří experti vyslovili podezření, že se virus SARS nešíří jen osobním kontaktem s nemocným, ale vzduchem. Obyvatelé Amoy Gardens se zřejmě nakazili od muže, který se vrátil z léčení v nemocnici prince Waleského, kde zemřela 13. března první oběť mimo Čínu.

Je také prokázáno, že všichni z více než 1600 nemocných v patnácti zemích světa pobývali v kritickou dobu v Číně, Hongkongu či Vietnamu. USA, Austrálie a další země proto zpřísnily bezpečnostní opatření. Přes kontroly neprojdou na jejich území cestující podezřelí z nákazy a vlády doporučují obyvatelům, aby do doby, než epidemie pomine, necestovali do Asie

Právo, 1.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?