Schering a Akzo Nobel vyvýjejí antikoncepční pilulku pro muže

22. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německý farmaceutický koncern Schering a jeho holadský konkurent Akzo Nobel se rozhodli spolupracovat na vývoji antikoncepční pilulky pro muže. Její první funkční prototyp již mají připravený...


Německý farmaceutický koncern Schering a jeho holadský konkurent Akzo Nobel, který vlastní farmaceutickou jednotku Oragnon, se rozhodli spolupracovat na vývoji antikoncepční pilulky pro muže. Na trh by údajně měla přijít za pět až sedm let. Včera o tom informovala agentura Reuters.

První orální kontraceptiva pro ženy byla vyvinuta již před padesáti lety. Nyní výzkum pokročil a firmy se domnívají, že našly způsob, jak připravit hormonální antikoncepci určenou mužům.

Dosud mezi sebou firmy Schering a Akzo Nobel soutěžily a ve výzkumu mužské antikoncepce si konkurovaly. Poté, co tuto oblast výzkumu opustily jiné konkurenční firmy pro údajně nízký prodejní potenciál, se Shering a Akzo rozhodly spojit své síly. Momentálně obě firmy pracují na klinických testech a až je dokončí, bude následovat široká studie.

Vyvinout mužskou antikoncepční pilulku není tak jednoduché, jako u antikoncepce pro ženy, neboť mužské tělo produkuje asi jeden tisíc spermií každou minutu, kdežto v ženském těle obvykle dozrává jen jedno vajíčko během jednoho ovulačního cyklu.

Nicméně vědci z Organonu již vytvořili funkční prototyp mužské pilulky. Použili k tomu systetický hormon, který potlačuje produkci spermií, v kombinaci se snižováním produkce testosteronu.

(mka), www.Zdravi.Euro.cz, 22.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?