Sejde se krizový štáb kvůli sérii otrav metanolem

13. 9. 2012 7:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Dnes se opět sejde krizový štáb, který vláda ustavila ve středu kvůli sérii otrav metylalkoholem. Vláda na jeho doporučení už ve středu rozhodla o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích.


V Česku je již 16 úmrtí po otravách metanolem, další pacienti jsou ve vážném stavu v nemocnicích. První úmrtí se objevilo před týdnem. V krizovém štábu zasedají zástupci vnitra, zdravotnictví, zemědělství, průmyslu a obchodu, ředitel Celní správy a policejní prezident.

Vyhlášený zákaz stánkového prodeje platí do odvolání, vláda je připravena rozšířit ho celoplošně, pokud nebude rychle nalezen zdroj otrav. Do kontrol jsou v krajích zapojeny stovky policistů a osm policejních analytiků. Situaci řeší speciální policejní tým Metyl.

Nouzový stav podle krizového zákona vláda zatím nevyhlásila, podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera zákaz prodeje na stáncích je dostatečný. Ministr vyzval hejtmany a starosty, aby aktivně spolupracovali s řediteli krajských hygienických stanic, ti dají samosprávám informace pro další rozhodování.

Občané by měli zlikvidovat podezřelý alkohol, nekonzumovat jej a při zdravotních potížích vyhledat lékařskou pomoc. Nemocnice by měly případy hlásit, povinnost mlčenlivost pro ně padla tím, že hromadná otrava je vyšetřováno jako trestný čin spáchaný neznámým pachatelem.
Při 410 mimořádných kontrolách původu alkoholu v provozovnách společného stravování zjistili hygienici v pondělí a úterý závady v 75 případech. Šlo hlavně o chybějící nabývací doklady.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?