Senátní výbory doporučily zamítnutí první části reformy

14. 7. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavně-právní výbor a Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku horní komory parlamentu včera doporučil zamítnutí první části reformy zdravotnictví, která přináší změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění.


Doporučení k zamítnutí novely iniciovali především zástupci ČSSD. Podle předsedy Mandátního a imunitního výboru Jaroslava Kubery (ODS), který je současně členem Ústavně-právního výboru, zaznívaly od opozice výhrady především k standardní a nadstandardní lékařské péči.

Zástupci opoziční ČSSD již bezprostředně po třetím čtení tohoto zákona ve sněmovně avizovali, že udělají vše pro to, aby byla novela Senátem odmítnuta. Jedním dechem však dodávali, že počítají s opětovným přehlasováním ve sněmovně. V takovém případě se chce opozice se stížností obrátit na Ústavní soud.

Hlavním argumentem, o který chce opozice opřít svou případnou stížnost na protiústavnost novely, bude pravděpodobně kolize s článkem 31 Listiny základních práv a svobod, kde se uvádí, že občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon – nikoli tedy vyhláška, jak uvádí aktuální novela.

Lidovci se staví na stranu opoziční ČSSD

Své „ne“ první fázi zdravotní reformy včera novinářům oznámili i lidovečtí senátoři. KDU-ČSL, která je v současnosti se svým šestičlenným senátorským klubem nejmenší parlamentní stranou, odmítá novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění.

„Celý komplex zdravotnických zákonů je jen oprášená Julínkova reforma. Není to nic nového. Principy, které jsme odmítali, jsou tu znovu,“ zdůvodnil postoj strany její předseda Pavel Bělobrádek, který na tomto postu vystřídal kontroverzního Jiřího Čunka.

Argumenty odpůrců předmětné novely jsou vesměs totožné. Stejně jako ČSSD se ani lidovcům nelíbí, že to, co by mělo být standardem a nadstandardem, neurčuje zákon.

Ve shodě s Českou lékařskou komorou nesouhlasí s plnou platbou pacientů za léky do 50 korun, a to z přesvědčení, že opatření může vést ke spekulativnímu chování pacientů a lékařů, kteří by tento limit obcházeli tím, že by předepisovali dražší léky nebo větší balení, což by mohlo vést ke zvýšení výdajů za léky.

Strana také odmítá navýšení poplatku za den hospitalizace z 60 na 100 korun, který by prý měl být limitován 28 dny pobytu v nemocnici.

Souhlasíte se zvýšením poplatku za pobyt v nemocnici? Hlasujte na homepage Zdraví.Euro.cz nebo ZDE!

Senátorka Miluše Horská (bezpartijní členka klubu KDU-ČSL) očekává, že Senát zákon odmítne a vrátí do Poslanecké sněmovny. Kritizovala i fakt, že aniž by byl schvalovací proces zákona o veřejném zdravotním pojištění ukončen, tak už vláda posílá do sněmovny další novelu.

Podle Horské se v případě této reformy názory pravicových a levicových odborníků výjimečně potkávají. Připomněla i protesty odborů a občanských sdružení a vyjádřila přesvědčení, že vláda „těmto hlasům“ bude naslouchat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?