Senior ve svém přirozeném prostředí

13. 6. 2013 9:11
přidejte názor
Autor: Redakce

Dotaz: Bydlíme s rodinou v malé horské vesničce v Krušných horách, nejbližší stavení je od nás přes 2 km a tam bydlí moje kmotra, které je 78 let. Zatím je na svůj věk velmi čiperná, zvládá většinu prací v domácnosti, kolem domu, ale i na rozlehlé zahrádce. Letos na jaře měla vleklou virózu na průduškách. Paní doktorka se bála, aby to nepostoupilo na plíce…




Vše bylo nakonec zvládnuté doma, bez nemocnice, ale bylo to hodně náročné. Kmotra je ze staré školy, nechce se jí opouštět rodný dům. Ale mně je 53 let, dojíždím do práce, takže se musel zapojit i manžel a také naše už dospělé děti. Došlo mi, že může nastat chvíle, kdy budeme potřebovat třeba hledat pomoc jinde, prostě na všechno nebudeme stačit. Paní doktorka už mi dala kontakt na vedoucí pečovatelku ve městě. S kmotřičkou jsem o tom mluvila, pokud už bych byla doma a bylo to jen trochu možné, nastěhuje se případně k nám. Měla by svůj pokoj se svým sociálním zařízením. Já si myslím, že řadu věcí zvládnu sama, starala jsem se několik let o svoji zlatou tchyni. A předtím jsem pracovala jako ošetřovatelka v nemocnici. Je to tedy už přes 20 let, avšak dovedu si představit, co taková péče obnáší. Ale je asi dobré znát své možnosti a mít trochu přehled, kam se případně obrátit.

Drahuše Z.

Paní Drahuše, váš dotaz je zprávou o fungujícím přirozeném sociálním prostředí, které je připravené postarat se o blízkou osobu v seniorském

věku. Myslím, že je určitě správné být alespoň orientačně informován a mít přehled o možnostech v péči o vaši kmotru. A už nyní je jistě užitečné, že péče může být rozložena na vícero beder ve vaší rodině.
S přibývajícím věkem se mohou vyskytnout různé zdravotní neduhy, se kterými se omezuje i samotná sebeobsluha. V případě dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu má taková osoba nárok na příspěvek na péči. Jde o případy, kdy potřebuje pomoc jiné fyzické osoby při péči o vlastní osobu a při zajištění soběstačnosti v rozsahu stanoveném stupněm závislosti (I.–IV. stupeň).
Výše příspěvku se dělí jednak podle věku do dvou skupin (do 18 let a nad 18 let věku), jednak podle stupně závislosti na pomoci jiné osoby (I. stupeň je nejlehčí a IV. stupeň nejtěžší). Pomoc může poskytovat osoba blízká nebo jiná fyzická osoba či poskytovatel sociálních služeb, který je zapsán v registru poskytovatelů sociálních služeb. O příspěvku rozhoduje obecní úřad obce s rozšířenou působností. A je tedy poskytován osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby za účelem zajištění potřebné pomoci.
Zákon o sociálních službách vymezuje širší spektrum služeb, vybrala jsem pouze ty, které se vás mohou týkat. Blíže jsou sociální služby vymezeny v zákoně o sociálních službách a prováděcí vyhlášce a zahrnují sociální poradenství, služby sociální péče a služby sociální prevence.

Sociální poradenství

Základní sociální poradenství poskytuje osobám potřebné informace přispívající k řešení jejich nepříznivé sociální situace. Sociální poradenství je základní činností při poskytování všech druhů sociálních služeb. Poskytovatelé sociálních služeb jsou vždy povinni tuto činnost zajistit.
Odborné sociální poradenství je poskytováno se zaměřením na potřeby jednotlivých okruhů sociálních skupin osob v občanských poradnách, manželských a rodinných poradnách, poradnách pro seniory, poradnách pro osoby se zdravotním postižením, poradnách pro oběti trestných činů a domácího násilí. Zahrnuje též sociální práci s osobami, jejichž způsob života může vést ke konfliktu se společností. Součástí odborného poradenství je i půjčování kompenzačních pomůcek.

Služby sociální péče

Osobní asistence je terénní služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení a jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Služba se poskytuje bez časového omezení, v přirozeném sociálním prostředí osob a při činnostech, které osoba potřebuje.
Pečovatelská služba je terénní nebo ambulantní služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, a rodinám s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Služba se poskytuje ve vymezeném čase v domácnostech osob a v zařízeních sociálních služeb.
Odlehčovací služby jsou terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, o které je jinak pečováno v jejich přirozeném sociálním prostředí. Cílem služby je umožnit pečující fyzické osobě nezbytný odpočinek.
Centra denních služeb poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby.
Denní stacionáře poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku nebo zdravotního postižení, a osobám s chronickým duševním onemocněním, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby.
Týdenní stacionáře poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku nebo zdravotního postižení, a osobám s chronickým duševním onemocněním, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby.
Domovy pro seniory poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby.

Služby sociální prevence

Sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením jsou ambulantní, popřípadě terénní služby poskytované osobám v důchodovém věku nebo osobám se zdravotním postižením ohroženým sociálním vyloučením.

Závěr

Doporučila bych vám obrátit se pro informace na sociální odbor v místě vašeho bydliště, kde budou mít jistě konkrétní přehled o poskytovatelích sociálních služeb. Zde vám rovněž předají konkrétní informace k příspěvku na péči. V rámci základního poradenství vám tyto informace poskytne i pečovatelská služba, na kterou máte kontakt již nyní. Pokud máte přístup k internetu, lze služby vyhledat v Registru poskytovatelů sociálních služeb.
Důležité je vědět i to, že může nastat situace, kdy budete potřebovat i pomoc zdravotní, kde je možné využít služeb domácí péče (home care). Výhodou této služby je, že je zajišťována v přirozeném sociálním prostředí klienta, kam „za ním dochází“. Nastupuje tam, kde péči nelze zvládat pouze běžnou laickou pomocí, nicméně stav nevyžaduje hospitalizaci na lůžkovém nemocničním oddělení, např. po nekomplikovaných operačních zákrocích, poúrazových stavech, u různých chronických onemocnění atd. Domácí péče zajišťuje úkony typu např. převazy, odběry biologického materiálu, aplikace injekcí apod. Pro bližší úvodní informace se lze obrátit na ošetřujícího lékaře či přímo domácí péči, kde vás seznámí detailně s rozsahem služeb.
S pozdravem a přáním příjemně prožitých jarních dní do Krušnohoří.

**

Odkazy na organizace Asociace domácí péče České republiky, o. s. http://www.adp-cr.cz/ Registr poskytovatelů sociálních služeb http://iregistr.mpsv.cz/ Legislativní rámec zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách ve znění pozdějších předpisů vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách ve znění pozdějších předpisů

O autorovi| Bc. Jana Bednářová sociální pracovnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?