Slabá menstruace může být projevem těhotenství nebo důsledkem stresu. Kdy ji řešit?

26. 6. 2020 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Vzhledem k tomu, že mnoho žen trápí spíše silná menstruace spojená s křečemi a vyčerpáním, lehký průběh periody neboli hypomenorea se může jevit jako dobrá věc. I když slabé krvácení snadno způsobí, že se budete cítit pohodlněji, může být také známkou nějakého problému.

Co znamená slabá menstruace?

Zatímco při běžné menstruaci žena ztratí přibližně mezi 30 až 50 mililitry krve, osoby trpící hypomenoreou zaznamenají úbytek nižší než je 30 mililitrů. Uvedené množství slouží spíše jako orientační bod, jelikož v běžných podmínkách je obtížné změřit objem ztracené krve, to lze učinit pouze při laboratorním vyšetření.

Pokud se žena potýká dlouhodobě se slabou menstruací, pravděpodobně se nad tím ani nepozastaví a nejspíš ji žádné obtíže sužovat nebudou. V případě, že je ovšem slabší menstruace než obvykle, se může jednat o hormonální či strukturální problém, jenž se může pojit s některým orgánem ve vašem těle.

Jak se projevuje velmi slabá menstruace?

Ženy by si měly poznamenat, pokud je průběh jejich menstruace lehčí než obvykle. Měřit množství menstruační krve, kterou organismus každý měsíc produkuje, lze například pomocí menstruačního kalíšku. Slabší periody můžete poznat na základě některých z následujících příznaků:

  • Kratší doba trvání, než jste zvyklé
  • Potřebujete méně vložek či tamponů než obvykle
  • Nemáte obvyklý silný tok během prvních 2 dnů, ale máte stálý, lehký tok
  • Krvácení připomíná špinění místo typického toku
  • Snížení příznaků premenstruačního syndromu (PMS), jako je menší bolest zad, křeče v břiše nebo výkyvy nálad, za předpokladu, že je běžně zažíváte

Jaké může mít slabá menstruace příčiny?

  • Těhotenství
  • Příliš nízká váha
  • Stres
  • Hyperaktivní štítná žláza
  • Hormonální antikoncepce
  • Anovulační cyklus (ztráta ovulace)
  • Kojení
  • Syndrom polycystických vaječníků
  • Perimenopauza

Hodně slabá menstruace jako příznak těhotenství

Během těhotenství by se měla menstruace zastavit úplně. Ženy se však někdy nechávají pomýlit implantačním krvácením. Implantační krvácení je totiž časným příznakem těhotenství, i když může vypadat jako dlouhá slabá menstruace. Pokud jste sexuálně aktivní a náhle se u vás objeví velmi slabé krvácení, bude asi lepší provést těhotenský test.

Slabá menstruace a podváha

Lidé s podváhou si mohou všimnout, že jejich menstruace je velmi lehká nebo se úplně zastaví. K této změně dochází, protože jejich hladina tělesného tuku klesá tak nízko, že neovulují pravidelně. Přílišné cvičení je další příčinou slabé menstruace a může být také spojeno s podváhou.

Lehká menstruace a perimenopauza

Průběh menstruace se může v průběhu života lišit. Počáteční období jsou obvykle lehčí a mohou zahrnovat pouze špinění. Stávají se pravidelnějšími ve věku mezi 20. a 30. rokem života. Kolem 30. a 40. roku mohou ženy zaznamenat naopak těžší a kratší krvácení. Menstruace se během perimenopauzy často stává lehčí a nepravidelnější.

Zdravotní problémy

Zdravotní stavy, které ovlivňují hormony v těle, jako je syndrom polycystických vaječníků (PCOS) a stavy související se štítnou žlázou, mohou ovlivnit menstruační cyklus ženy a projevit se v podobě slabého menstruačního krvácení. Pokud máte podezření, že by se mohlo jednat o některé z těchto obtíží, raději navštivte lékaře.

Slabá menstruace při antikoncepci

Když ženy začnou užívat antikoncepční pilulky, mohou si všimnout, že jejich menstruace postupem času čím dál více slábne. Toto snížení průtoku krve může být způsobeno tím, že dávky hormonů v antikoncepčních pilulkách nestimulují dělohu k vytvoření silné výstelky. Jako výsledek může mít žena lehký průběh periody, protože je zde minimální děložní výstelka.

Když hormony začnou pomáhat regulovat menstruační cyklus, není rovněž vyloučené, že se objeví také slabé krvácení mimo menstruaci.  V některých případech může lékař doporučit, aby ženy se slabou menstruací začaly užívat antikoncepci, jež může regulovat jejich cyklus. Pokud se však slabé a krátké krvácení objeví v polovině vašeho cyklu, může se jednat o ovulační krvácení, které je naprosto běžným projevem ovulace.

Kdy vyhledat lékaře?

Jak již bylo zmíněno, slabé menstruační krvácení může být způsobeno některým z mnoha faktorů. Pokud vaše slabá perioda není jednorázová a přetrvává nebo se u vás vyskytnou znepokojující příznaky, možná budete potřebovat zahájit konkrétní léčbu. Váš lékař s vámi prodiskutuje možné příčiny a provede patřičné vyšetření k určení vhodné léčby.

Míváte slabou menstruaci?

Léčba slabé menstruace

Přetrvávající a problematická slabá menstruace může být léčena změnami vašeho životního stylu, případně užitím léků. Někdy může pomoci užití hormonální antikoncepce, aby byl váš cyklus regulovaný.

Pokud žijete v neustálém stresu, měly byste si dopřát pravidelnou relaxaci například v podobě horké koupele či masáže. Je-li na vině nízká váha, bude potřeba upravit jídelníček, aby zahrnoval důležité živiny a  více kalorií. Pokud je mírná menstruace známkou něčeho vážnějšího, může léčba zahrnovat jiné léky nebo intervence.

Bylinky, které mohou pomoci při slabé menstruaci:

Z následujících bylinek je vhodné připravit směs, která může pomoci při slabé menstruaci v důsledku hormonálních obtíží. Čaj je dobré pít dvakrát denně po dobu až 6 týdnů. Směs obsahuje:

Zdroje: prevention.com, vitalia.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?