Sněmovna má jednat o tom, zda bude Rohypnol na zvláštní předpis

8. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pravděpodobně již na únorové schůzi bude sněmovna projednávat zákon, který zařazuje Rohypnol mezi léky vydávané na zvláštní lékařský předpis...


PRAHA -

Vláda navrhuje zpřísnit výdej Rohypnolu kvůli jeho zneužívání narkomany. Lék

totiž obsahuje psychotropní látku flunitrazepam. Nelze vyloučit, že poslanci se pokusí seznam léků vydávaných na předpis ještě rozšířit, a to například o Paralen, který se používá při výrobě pervitinu.

Lékaři by podle nového zákona museli Rohypnol předepisovat na recept s modrým pruhem. Takový předpis podléhá přísnější kontrole.

Čeští narkomani podle ministryně zdravotnictví Marie Součkové (ČSSD) Rohypnol stále více zneužívají a lék se také stále častěji ke stejným účelům vyváží do zahraničí. Mezinárodní instituce to České republice trvale vytýkají.

Místopředsedové sněmovního zdravotního výboru Jiří Maštálka (KSČM) a Josef Janeček (KDU-ČSL) si myslí, že sněmovna předlohu podpoří. Maštálka čeká, že parlamentní debata bude jako obvykle střetem zastánců přísnějšího a volnějšího vydávání podobných prostředků. Přísnější postup by podle něj mohli podporovat

lékárníci a odborníci, kteří pracují s drogově závislými lidmi.

Maštálka navíc připustil, že někteří poslanci by mohli navrhnout, aby se vládní předloha neomezovala jen na Rohypnol. Nevyloučil, že by se mohl objevit návrh, aby byl Paralen k dostání jen v lékárnách. Nyní ho může zájemce dostat bez předpisu například v prodejnách u benzinových čerpadel.

Janeček ale předpověděl, že spontánní předkládání pozměňovacích návrhů, jež by vládní předlohu rozšířily na jiné prostředky, nebude mít šanci na úspěch, pokud se k tomu nevyjádří specialisté.

V další rozšíření seznamu léků na předpis nevěří ani poslanec a lékař Jaroslav Zvěřina (ODS). „Vydávání Rohypnolu na lékařský předpis má svoji logiku. Zpřísnit prodej Paralenu by ale asi nebylo dobré. Nemůžeme lidem zakázat všechno,“ řekl.

Na recept s modrým pruhem by měli lékaři předepisovat i tablety Subutex, které obsahují buprenorfin, a paramethoxymetamfetamin. I tyto přípravky se objevují na nelegálním drogovém trhu a Evropská unie je zařadila na seznam psychotropních látek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?