Snižování tlaku pomocí léků může mít u starších lidí vliv na myšlení

29. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Příliš důrazné snižování krevního tlaku u starších osob může záporně ovlivnit schopnost jasného myšlení. K tomuto závěru dospěli izraelští vědci. Američtí vědci uvádějí, že na základě této studie by lékaři měli velmi pečlivě zvažovat předepisování léků...


WASHINGTON - na snižování tlaku starším pacientům a v některých případech dokonce takovouto léčbu omezit.

Izraelská studie ukazuje, že u starších osob, jimž byl snížen tlak zásadnějším způsobem, se zhoršila schopnost jasného a tvůrčího myšlení, prohlásil doktor Michael Weber z odborného časopisu American Journal of Hypertension.

„Nám tak vzniká dilema, protože víme, že lidé, jimž tlak významněji snížíme, jsou lépe chráněni před mrtvičnými záchvaty, poruchami činnosti srdce a jinými závažnými událostmi,“ podotkl.

„Vzniká dilema, protože víme, že lidé, jimž tlak významněji snížíme, jsou lépe chráněni před mrtvičnými záchvaty,“ doktor Michael Weber.

Vědecký tým z Ben Gurionovy univerzity v izraelském městě Beerševa sledoval 495 osob ve věku od sedmdesáti do pětaosmdesáti let. Někteří z těchto lidí měli normální tlak, někteří se léčili s vysokým tlakem a někteří měli vysoký tlak a neléčili se.

Těmto dobrovolníkům dali výzkumníci standardní test kognitivních funkcí, tedy paměti, soustředění, vizuální paměti a plynulosti vyjadřování.

Nejlepší výsledky přitom měli muži a ženy s medikamenty neléčeným vysokým tlakem, nejhůře dopadly osoby s normálním tlakem. Výzkumníci tvrdí, že snižování tlaku medikamenty nemá vliv pouze na schopnost plynulého vyjadřování.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?