Sobotní akce nabízí ženám mammografické vyšetření

26. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tuto sobotu se bude na oddělení RDG liberecké polikliniky v Klášterní ulici po celý den konat akce s názvem: Jeden den pro mammologii. Důvodem jsou zkušenosti s odhalením zhoubných nádorů, průměrně tři případy...


Liberec - nádorových onemocnění každé dva dny. „Našim cílem je umožnit ženám starším čtyřiceti let vyšetření prsů, a to bez doporučení lékaře. Ženy navíc získají výsledek ještě týž den,“ sdělil rentgenolog MUDr. Jan Bubeník.

Celou akci pořádá ve spolupráci s oddělením RDG a zdravotními pojišťovnami a Českou spořitelnou Nadační fond Růže. „Naše pracoviště RDG je jediným v libereckém okrese a spádová oblast zasahuje i do České Lípy a okolí. Z patnácti míst v České republice jsme byli pro tuto akci vybráni,“ uvedl rentgenolog a dodal, že sobotní akce nahrazuje avizovaný mammografický screening, který měl od 1. ledna letošního roku pravidelně sledovat ženskou populaci ve věku od 45 do 65 let.

Mammografické pracoviště funguje v Liberci již od roku 1977 a je druhým nejstarším v ČR. Cílem preventivního vyšetření je včasné podchycení stádia zhoubné nemoci. „Pokud se nádorové onemocnění prsu odhalí včas, je šance na úplné vyléčení. Mammografie je jediná metoda, která dokáže nádor odhalit ve stádiu zrodu,“ vysvětlil lékař.

Zájemkyně o vyšetření, a to i včetně nepojištěných žen, se mohou telefonicky objednat. „Zatím mohou ženy na mammograf přijít pouze se žádankou od ošetřujícího lékaře, nebo zaplatit 600 korun z vlastních prostředků. Výjimkou jsou klientky některých pojišťoven, které jim vyšetření mammografem hradí,“ doplnil MUDr. Jan Bubeník.

LENKA MARKOVIČOVÁ, Liberecký den, 26.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?