Šopský salát recept: chybět v něm nesmí rajčata, paprika a okurka. Původně se místo sýru feta používal sirene

05.08.2025
přidejte názor
Tradiční šopský salát ozdobený papričkou
Autor: Pixabay.com/Anestiev

Svěží salát plný rajčat, okurek, papriky a cibule pokapaný slunečnicovým olejem a zasypaný slaným sýrem se skvěle hodí do horkých letních dní. Šopský salát, zkráceně označovaný jako šopák, je původně bulharský recept. Díky své jednoduchosti a báječné chuti se postupně rozšířil po celém Balkánu a do ostatních zemí. Nejde ale o žádný prastarý recept, vznikl teprve před 70 lety.

Šopský salát je tradiční bulharská pochoutka, která sází na kombinaci svěží zeleniny a chuťově výrazného slaného sýra. Zatímco my si dnes do něj dáváme často fetu, správně do šopského salátu patří bulharský sýr sirene. Příprava není nijak náročná. Zaměřte se primárně na to, abyste měli opravdu čerstvou a chutnou zeleninu.

Co se dozvíte v článku
  1. Šopský salát recept: pravý bulharský
  2. Odkud pochází šopský salát?
  3. Jak se šopský salát podává v Bulharsku?
  4. Původní vs. moderní šopský salát

Šopský salát recept: pravý bulharský

20 minut
2 porce

Ingredience

  • 300 g rajčat,
  • 1 salátová okurka,
  • 250 g zelené nebo červené papriky,
  • 1 menší cibule,
  • 1 svazek petrželové natě,
  • 150 g balkánského sýra,
  • špetka balkánského koření (čubrica),
  • trocha červeného vinného octa,
  • trocha slunečnicového oleje.

Postup

  1. Rajčata, okurku a papriku omyjte a nakrájejte na podobně velké kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Zeleninu dejte do salátové mísy, lehce posypejte kořením a pokapejte slunečnicovým olejem.
  3. Směs pořádně promíchejte a podle chuti ještě lehce okyselte vinným octem.
  4. Salát dejte na několik hodin proležet do lednice. Vyndejte ho pár desítek minut před podáváním, aby nebyl úplně ledový.
  5. Jednotlivé porce salátu pak při podávání posypte pořádnou dávkou nastrouhaného balkánského sýra a ozdobte nadrobno nasekanou plocholistou petrželkou.
Hodnocení
4.9 99x

Šopský salát s balkánským sýrem

Odkud pochází šopský salát?

Šopský salát mnoho lidí vnímá jako řecký nebo středomořský pokrm. Proto může být poněkud překvapivým zjištěním, že se původně jedná o bulharský recept. Název šopský salát odkazuje na region Šopsko táhnoucí se podél západní hranice Bulharska. Šopové sice patří mezi etnicky významnou skupinu obyvatel Bulharska, ale šopský salát není jejich vynálezem.

Šopský salát byl vytvořen až v roce 1955 v bulharské státní turistické agentuře Balkanturist. V tehdejším komunistickém Bulharsku to byla jediná cestovní agentura. Údajně bylo jedním z úkolů této agentury vytvořit jedinečný pokrm, který bude atraktivní pro turisty. A tak měl vzniknout šopský salát recept.

Šéfkuchaři z této cestovní kanceláře vytvořili celkem šest různých salátů spojených s jednotlivými regiony. Uspěl ale jen jeden z nich. Šopský salát, kterému se zkráceně říká šopák, si rychle získal mnoho příznivců a rozšířil se po celém Balkánském poloostrově.

Suroviny použité do šopského salátu byly vybrány tak, aby symbolizovaly barvy bulharské vlajky – bílou, zelenou a červenou. Když se na salát pozorně podíváte, zjistíte, že sýr reprezentuje bílou barvu, okurka s petrželovou natí zelenou a rajčata s paprikami červenou.

To, že šopský salát patří mezi recepty s krátkou historií, lze vydedukovat i při průzkumu starých bulharských kuchařek. V žádné z nich totiž tento salát nenajdete. V Bulharsku navíc nebyla rajčata dlouho dostupná. Za běžnou zeleninu zde začala být považována asi až ve 30. letech 20. století.

Jak se šopský salát podává v Bulharsku?

Bulhaři vnímají šopský salát jako předkrm nebo náhradu polévky. Obvykle se tedy nekonzumuje jako hlavní chod. Salát se podává dobře proleželý. Neměl by být ale úplně ledový, takže se vyndává z lednice s předstihem. Většinou se také nezalévá zálivkou z oleje a octa ještě před servírováním.

Dochucovadla by se měla správně dát zvlášť, aby si každý dochutil salát podle vlastních preferencí. Dále je zvykem, že vám k šopskému salátu nalijí tradiční alkoholické nápoje. Oblíbená je vychlazená rakije, což je silná ovocná pálenka. Často se mimoto setkáte s mastikou (anýzovým likérem).

Kimči recept: příprava zabere několik hodin, ale výsledkem je superpotravina nabitá prospěšnými látkami
Přečtěte si také:

Kimči recept: příprava zabere několik hodin, ale výsledkem je superpotravina nabitá prospěšnými látkami

Původní vs. moderní šopský salát

Moderní varianty šopského salátu se od té původní mohou lehce lišit. Dnes v něm často narazíte na fetu a balkánský sýr, zatímco v původním bulharském receptu se používal sýr sirene. Sýr sirene nebo sirenje je pochoutka místní výroby. Označuje se také jako „bílý sýr ve slaném nálevu“.

Vyrábí se z ovčího, kozího a kravského mléka, případně z různých kombinací těchto mlék. V České republice se ale tento sýr shání obtížněji, takže je pochopitelné, že lidé spíše sáhnou po dostupnějším balkánském sýru nebo sýru feta.

Velký kopeček strouhaného sýra ozdobený zelenou petrželkou původně patřil na vrcholek salátu. Podle některých zdrojů se vynálezce salátu inspiroval tradičním krojem z oblasti Šopska, jehož nedílnou součástí je bílá čepice. Mnoho lidí dnes sýr krájí na malé kostičky a v salátu je pořádně promíchá.

Ze zeleniny patří do šopského salátu určitě rajčata, okurka, cibule a paprika. Setkat se ale můžete i s tím, že do salátu lidé přidávají žlutou papriku, červenou cibuli a zelené nebo černé olivy. Zajímavou obměnou může být také použití upečených paprik namísto syrových. Kromě petrželky se jako ozdoba používá třeba feferonka.

Jaký sýr používáte k přípravě šopského salátu?

  • Sýr feta
    0 %
  • Balkánský sýr
    100 %
  • Sýr sirene
    0 %
  • Jiný
    0 %
  • Šopský salát nejím
    0 %

Pro dosažení typické chuti by v šopském salátu nemělo chybět bulharské koření čubrica. Jedná se o směs, která obsahuje sůl, mleté chilli, pískavici řecké seno a saturejku. Takže pokud máte tyto ingredience doma, můžete si čubricu umíchat sami.

Do zálivky se dává dále červený vinný ocet a slunečnicový olej. Tím se šopský salát dost liší od jiných svěžích salátů, které se dochucují olivovým olejem. Olivovníky ale nejsou v Bulharsku vůbec běžné, proto v původní receptuře figuruje právě slunečnicový olej.

Setkat se můžete i s jinými variantami zálivek, kde je vinný ocet nahrazen citronovou šťávou s trochou cukru. To už je ale docela výrazný odklon od klasického šopáku. Rozhodně ale nezkoušejte nahrazovat červený vinný ocet obyčejným octem. Pokud ho nemáte po ruce, raději ho úplně vynechte.

Rozhodně ale ničemu nevadí, pokud si uděláte salát jednodušší a třeba ho jen osolíte a opepříte. Pikantní chuť balkánského koření nemusí sedět každému, takže pokud nejste na pálivé, klidně ho vynechte. Na druhou stranu se ale při dochucování salátu snažte vyhnout přehnanému solení – výraznou chuťovou složku zde představuje sýr, který je opravdu hodně slaný.

Zdroje: ceskatelevize.cz, jimezdrave.cz, themediterraneandish.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek