Současné možnosti zachování fertility u mladých onkologických pacientů

29. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Současné možnosti v léčbě některých zhoubných nádorů zvyšují šance na úplné vyléčení. Nové postupy v asistované reprodukci přispěly k tomu, že se v poslední době čím dál častěji věnuje pozornost i budoucí fertilitě mladých léčených pacientů," píše Milan Mrázek z centra asistované reprodukce...


Současné možnosti v léčbě některých zhoubných nádorů zvyšují šance na úplné vyléčení. Nové postupy v asistované reprodukci přispěly k tomu, že se v poslední době čím dál častěji věnuje pozornost i budoucí fertilitě mladých léčených pacientů.

K ochraně vaječníků se užívají před chemoterapií analoga GnRH. Předpokládá se, že útlum folikulogeneze na prepubertální úroveň sníží senzitivitu ovariální tkáně k cytostatikům. Ne všechny práce však tento efekt prokázaly. U mužů aplikace GnRH analog není přínosná.

U řady žen dojde s určitou latencí k obnově ovariální funkce a úspěšně otěhotní. U některých však dochází k předčasnému ovariálnímu selhání (premature ovarian failurePOF) a potom jedinou cestou k dosažení těhotenství je mimotělní oplození darovaného oocytu.

U žen před chemoterapií je možné provést IVF (in vitro fertilizaci) s následným zmrazením embryí ve stadiu prvojader, nebo v pozdějším stádiu vývoje. Po úspěšné léčbě lze po jejich rozmrazení provést kryoembryotransferKET.

Úspěšnost se v dobrých centrech asistované reprodukce pohybuje nad 20% klinických těhotenství na KET. Tento postup je však možný provést pouze u vdaných žen nebo u žen, které mají stálého partnera.

Velkou překážkou navíc bývá poměrně dlouhá doba, než se provede hormonální stimulace vaječníků s odběrem oocytů, což nevhodně oddaluje zahájení chemoterapie.

Hormonání orvariální stimulace a kryokonzervace části vaječníků

Další možností je hormonální ovariální stimulace s odběrem oocytů a jejich zmrazení bez fertilizace. Tento postup má zatím malou úspěšnost, kterou nelze vyjádřit v počtu klinických těhotenství na embryotransfer. Nevýhodou je rovněž oddálení zahájení chemoterapie.

Novou cestou je kryokonzervace části vaječníku. Získaná ovariální tkáň per laparoscopiam se může po vyléčení pacientky v případě, že dojde k POF, implantovat zpět do vaječníku nebo pod kůži (na předloktí). Pokud dojde k přihojení v malé pánvi, mohlo by dojít ke spontánní koncepci.

V heterotopické lokalizaci by bylo nutné po hormonální stimulaci provést punkci folikulů a IVF ET. I když je pravděpodobnost metastáz do vaječníků u Hodgkinova lymfomu velice nízká, nelze však jednoznačně vyloučit současně i implantaci nádorových buněk.

I když tato opatření zatím nemají vysoké šance na úspěch, zůstává pacientkám alespoň určitá naděje mít své vlastní dítě.

Cesta, jak obejít riziko implantace maligních buněk, by mohla být v implantaci části ovariální tkáně immunodeficientním myším, kdy by se z ní po hormonální stimulaci mohly získat oocyty pro IVF ET. Tento postup je však zatím ve stadiu výzkumu.

U dospělých mužů je nejsnadnějším postupem opakovaný odběr spermatu a jeho kryokonzervace. Implantace testikulární tkáně imunodeficientním myším s následnou hormonální stimulací je nadějný postup zachování fertility malých chlapců před chemoterapií.

Ochranou ovarií před radioterapií je jejich chirurgická dislokace. Nejedná se o nový postup, pouze se tato operace provádí též per laparoscopiam.

V ISCARE IVF se provedl odběr ovariální tkáně s kryokonzervací u pěti mladých pacientek s Hodgkinovým lymfomem před chemoterapií. Tento postup je nutné chápat jako řešení, kdyby u pacientek došlo po léčbě k POF.

I když tato opatření zatím nemají vysoké šance na úspěch, zůstává pacientkám alespoň určitá naděje mít své vlastní dítě. Navíc lze očekávat, že v brzké budoucnosti výzkumy přinesou nové poznatky, které přispějí k efektivnímu využití zmrazené ovariální tkáně.

DÁLE ČTĚTE:
Narodil se první primát, který byl počat po transplantaci vaječníků
IVF a vícečetná těhotenství - pohled českého lékaře

Milan Mrázek, www.Zdravi.Euro.cz, 27.10. 2003

Autor je lékař z centra asistované reprodukce ISCARE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?