Součková plánuje spoluúčast pacienta do 2000 korun ročně

14. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Spoluúčast na zdravotní péči a lécích do souhrnné výše 2000 korun ročně by si lidé měli platit sami. Byly by to peníze, které by platili v hotovosti mimo zdravotní pojištění. Oznámila to ministryně Marie Součková...


Spoluúčast na zdravotní péči a lécích do souhrnné výše 2000 korun ročně by si lidé měli platit sami. Byly by to peníze, které by platili v hotovosti mimo zdravotní pojištění. Oznámila to v sobotu v Lidovém domě na semináři k reformě zdravotnictví ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Poplatky by ráda zavedla ještě během svého funkčního období, tedy do tří let. Tak velký zásah do financování zdravotnictví by ale byl možný pouze úpravou zákonů, a to znamená, že její návrhy by musely schválit vláda, parlament, Senát a prezident.

V minulosti se ministři ODS snažili podobné návrhy také prosadit, ale nikdy ve Sněmovně neuspěli. „Z částky 2000 korun ročně by pacient vedle doplatků na léky hradil také poplatky za recept a návštěvu lékaře či pobyt v nemocnici. Po jejím vyčerpání by byla péče zdarma,“ upřesnila ministryně v rozhovoru pro Právo. Kolik už pacient na poplatcích zaplatil, by sledovala jeho zdravotní pojišťovna. Součková svůj plán odůvodňuje tím, že Češi chodí k lékaři v průměru 14krát za rok, zatímco v Evropské unii je to 4-7krát ročně. Od zavedení poplatků si slibujeme, že počet návštěv by se snížil a lidé by více vážili, kdy k lékaři jít.

Kolik by se platilo

Součková neoznámila přesné částky, kolik by se platilo, protože se o nich diskutuje, ale z jejich dalších slov vyplynulo, že:

* lacinější léky, například do 20 nebo 50 korun by mohli pacienti platit v plné výši,

* za recept bychom mohli platit 20 korun;

* za každou návštěvu praktického lékaře nebo ambulantního specialisty 20 nebo 50 korun;

* za den v nemocnici 50 korun, a to buď za celý pobyt, nebo časově omezený do 10 dní. Mimo to, za takzvané sociální lůžko, kdy pacient leží v nemocnici ne ze zdravotních ale sociálních důvodů, na doléčení by podle výše své solventnosti měl platit 40 až 150 korun denně.

„Mám informace o tom, že na různých léčebnách dlouhodobé péče se dávají peníze ve formě sponzorských darů jen proto, aby dotyčného příbuzný tam byl déle než je nezbytné. Tímto opatřením by se stav legalizoval a byl by průhledný,“ řekla ministryně.

„Reforma se netýká jen pacientů, ale především výrazně budou muset šetřit zdravotní pojišťovny. Rovněž musíme o deset tisíc snížit počet akutních lůžek, z toho tři tisíce úplně zrušit a další přeměnit na lůžka následné péče, tedy sociální. Reforma bude probíhat po dohodě s kraji,“ uvedla Součková.

Hodlá také snížit počet zdravotnických zařízení. Dnes je jich v ČR asi 25 tisíc, z toho 201 nemocnic. O kolik by se měla snížit, ale Součková i přes naléhání Práva neřekla. „Musíme nahradit kvantitu kvalitou. Věřím, že to každý pochopí, protože je v zájmu pacienta, aby se mu dostala péče kvalitní a na úrovni.“

Děti do 18 let by neplatily

Na její návrhy se přítomní ředitelé fakultních nemocnic a členové zdravotních komisí ČSSD a další dívali se zájmem i rozpaky. „Není to v rozporu se sliby ČSSD, protože to bude vůči občanům sociálně citlivé,“ zdůraznila ministryně.

Děti do 18 let by totiž neplatily žádné poplatky a lidé v tíživé sociální situaci by mohli požádat o proplacení částky. Součková počítá s tím, že spoluúčast pacientů takříkajíc z ruky do ruky by tímto opatřením stoupla ze současných 8,6 procenta na 15 procent.

„Průměr Evropské unie se pohybuje kolem 25 procent,“ řekla Součková. Zdůraznila, že pokud by se reforma zdravotnictví neprovedla, „do dvou let by nastaly velké problémy v dostupnosti péče, neměl by nás kdo ošetřovat.“ Zdravotnictví totiž chybějí peníze, a to i přesto, že jich má rok od roku víc.

Vyhazují se léky za miliardy

Recept na léky za 20 korun je podle ministryně jedno z opatření, které by mohlo vést k rozumnějšímu čerpání péče i léků.

„Lidem by se vyplatilo koupit si levný lék, například paralen za desetikorunu, než chodit k lékaři, zaplatit za návštěvu a dostat recept zatížený dvacetikorunovým poplatkem. Systému by to přineslo úsporu stamiliónů ročně. Kdyby si lidé platili léky do ceny 50 korun, systém by uspořil 1,8 miliardy za rok,“ uvedla ministryně.

Podle ní by si lidé také léků a vůbec zdravotní péče více vážili. „Do lékáren se nyní každý rok vracejí léky za čtyři miliardy. A to vůbec nevíme, kolik léků se vyhodí do popelnic. Lze je odhadnout, že za rok zůstávají nevyužity léky za sedm miliard,“ zdůvodnila svůj krok ministryně. Náklady na léky tvoří přitom čtvrtinu výdajů zdravotního pojištění, které letos má na všechnu péči řádově 144 miliard. Součková ujistila, že k opatřením vůči pacientům hodlá přistoupit, až se jí podaří zrušit přebytečná akutní lůžka v nemocnicích a provést nutné změny v pojišťovnách.

Václav Pergl, Právo, 14.7.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?