Součková v Brně otevřela nové laboratoře pro léčbu kardiaků

10. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od pátka fungují v brněnské fakultní nemocnici nové laboratoře, které umožňují včasné odhalení a léčbu vážných srdečních poruch...


BRNO - Ministryně zdravotnictví Marie Součková zahájila v pátek v brněnské fakultní nemocnici provoz nových laboratoří, které se zaměřují na odhalování a léčbu vážných srdečních poruch.

„Nová pracoviště umožní všem kardiakům z Jihomoravského kraje léčbu srdečního infarktu nejmodernějšími technikami,“ řekl přednosta interní kardiologické kliniky Bořivoj Semrád.


Jedna z laboratoří umožňuje během několika desítek minut po příjezdu pacienta s infarktem lokalizovat v cévě nebezpečnou krevní sraženinu.

Stavba a technické vybavení laboratoří přišlo na 81,2 milionů korun, zhruba polovinou přispělo ministerstvo zdravotnictví. Vybudování nových pracovišť trvalo zhruba rok.

Jedna z laboratoří umožňuje během několika desítek minut po příjezdu pacienta s infarktem lokalizovat v cévě nebezpečnou krevní sraženinu, odstranit ji a zachránit mu tak život.

Další laboratoř je vybavena technikou, která dokáže snížit vrozenou nebezpečně vysokou frekvenci srdečnímu tepu. „Tento zákrok nemocného plně uzdraví, takže již nebude potřebovat žádné léky,“ vysvětlil Semrád.

Třetí laboratorní pracoviště je určeno lidem s pomalou srdeční frekvencí ohrožující život. Těmto pacientům lékaři v laboratoři implantují kardiostimulátory.

Pomoc tu najdou i lidé ohrožení náhlou srdeční smrtí, jimž v laboratoři lékaři implantují takzvaný defibrilátor. Cena těchto přístrojů se podle přednosty blíží jednomu milionu korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?