Soud: Lékařka trestný čin nespáchala

19. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrušení rozsudku dosáhla dnes v odvolacím řízení lékařka Hana Burešová stíhaná za šíření TBC. Soud ji loni uznal vinnou z trestného činu obecného ohrožení. "Jsem překvapená, nečekala jsem to," řekla lékařka.


Praha - Zrušení rozsudku dosáhla dnes v odvolacím řízení u Městského soudu pro Prahu 2 lékařka Hana Burešová. Burešová byla stíhaná za šíření tuberkulózy.

V loňském roce ji uznal pražský Obvodní soud vinnou z trestného činnu obecného ohrožení a odsoudil ji za to k podmíněnému trestu.

Krátce před Vánocemi ji pak prezident republiky udělil milost. Hana Burešová se však chtěla plně rehabilitovat a proto se proti rozsudku Obvodního soudu odvolala.

Ačkoli odvolací soud uznal, že se Hana Burešová trestného činu nedopustila, přesto připustil, že se v jejím případě mohlo jednat o přestupek a předal případ k dořešení obecnímu úřadu.

„Jsem překvapená, nečekala jsem to. Rozhodně mám radost,“ řekla Burešová.

Pozadí případu

Celý případ začal v prosinci 2001, kdy ve Vinohradské nemocnici Hana Burešová ošetřila zahraničního dělníka a s podezřením na tuberkulózu jej odeslala na došetření do Thomayerovy nemocncie.

Za vinu jí soud kladl skutečnost, že ho tam nenechala převést sanitkou, ale spolehla se na ujištění pacientova průvodce, že ho do nemocncie dopraví. Ten tak ovšem neučinil a nemocný muž během několika dní zemřel.


DÁLE ČTĚTE:
Omilostněná lékařka stíhaná za šíření TBC stane opět před soudem
Lékaři: Obžalovaná kolegyně TBC nešířila, stíhání je nesmysl

(pri) www.Zdravi.Euro.cz, 18.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?