Speciální výztuž zabrání infarktu, je však drahá

3. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé se srdečními problémy mají dnes větší šance, že se zbaví svých potíží. Ve světě se totiž začal používat nový typ výztuže, takzvaný stent, který zabraňuje stahování tepen. Standarsní stent přitom stojí kolem 30 tisíc korun...


Lidé se srdečními problémy mají dnes větší šance, že se zbaví svých potíží. Ve světě se totiž začal používat nový typ výztuže, takzvaný stent, který zabraňuje stahování tepen.

Stent, který je na povrchu obalený lékem, je v České republice dostupný sice od loňska, ale je velmi drahý. Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny jej tedy schvalují jen pro omezený počet pacientů.

„Standardní stent stojí 30 000 korun. I po jeho aplikaci však může dojít k znovuzúžení tepen. Stent s lékem, který zúžení zabraňuje, přijde na 70 000 korun,“ řekl primář interního oddělení Fakultní nemocnice Sv. Anny v Brně Ladislav Groch.

Vloni lékaři v tuzemsku implantovali zhruba 15 000 standardních stentů, ty speciální s lékem dostalo asi 700 lidí, tedy asi pět procent.

Jen pro pacienty nad 50 let

Stenty s lékem se užívají jen u pacientů, kterým se tepna opakovaně zúžila. Uplatnění stentů omezují pojišťovny a ministerstvo i věkem - pacientovi musí být do 50 let.

Odborná lékařská společnost s omezeními nesouhlasí. Podle Grocha jsou věková kritéria neudržitelná, šanci na léčbu by měl mít každý. Zároveň lékaři požadují zvýšit počet případů speciálních výztuží s lékem z pěti na 30 procent.

Kardiologové už předložili Ministerstvu zdravotnictví návrh na změnu pravidel.

Selhání srdce je příčinou poloviny všech úmrtí v České republice.

Každý dvacátý člověk trpí ischemickou chorobou srdeční, jejímiž důsledky jsou infarkt, angina pectoris či srdeční arytmie.

Hospodářské noviny, 3.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?