Spoření na důchod

8. 7. 2013 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce

Dotaz: Je mi 20 let a váš časopis čtu docela pravidelně, protože moje maminka pracuje jako dětská sestra. Letos jsem měla opravný termín maturity na gymnáziu. Měla jsem rok času, kdy jsem měla čas uvědomit si, co dál po škole. Už od 2. ročníku jsem školu doslova „dřela“, ale řekla jsem si, že to nevzdám a nezklamu tím rodiče.




Nakonec se to povedlo. Během uplynulého roku jsem pracovala jen na brigádách pár hodin týdně (v supermarketech doplňování zboží a prodej). Hlavně jsem se učila, a udělala si rekvalifikační kurz na pečovatelku. Uvědomila jsem si, že tudy může vést moje cesta a může to být práce, která má smysl. Od poloviny července nastupuji jako terénní pečovatelka při pečovatelském domě. Budu se chodit starat o seniory a jejich domácnosti. Na začátku si vše „ozkouším“ právě v pečovatelském domě a pak už budu mít na starosti svůj okruh klientů. Těším se na to, chodila jsem tam v době studia v létě na brigády. Teď už budu mít pracovní smlouvu na dobu neurčitou a máma mi pořád říká, že se mám přihlásit k penzijnímu připojištění, ať mám pak přilepšení k důchodu. Paní ředitelka mi říkala, že budu mít rovnou strhávané peníze na důchod z platu, taky prý přemýšlí, že místo stravenek na obědy zavede bonusy ve formě příspěvku na spoření na důchod. Prý má teď hodně mladých pečovatelek a zdá se jí to pro ně lepší. Ale já sama moc nevím a taky se v tom celém příliš nevyznám.

Soňa K.

Dobrý den, Soňo, nejprve bych vám ráda vyslovila opravdu pochvalu, jakým způsobem jste pracovala s neúspěchem u zkoušky a opravdu smysluplně a efektivně využila roční časový prostor. Předpokládám, že v tom důležitou roli sehráli i vaši rodiče, kteří vám dali nejen důvěru, ale i jasná pravidla. Zdá se, že se vám povedlo všeho zhostit se ctí. Odmaturovala jste, zjistila, kam nasměrovat své pracovní zaměření a úsilí. Podnikla jste k tomu potřebné kroky a musela jste absolvovat poměrně dlouhý kurz a na konci složit závěrečné zkoušky.
A ještě se věnujete něčemu, na co řada vašich vrstevníků vůbec nepomýšlí - starobní důchod a důchodová reforma. Je pravdou, že informace k důchodové reformě jsou v současné době, vlivem zásadních legislativních změn, aktuálním tématem médií - různé diskuse, poradny, rozhovory s odborníky, finančními poradci, ale i reklamy na komerční produkty. Nicméně rozhodnutí zůstává na každém z nás a nutí nás přemýšlet jinak, než bylo doposud běžné.
Důchodová reforma je vystavěna ve 3 pilířích, tzv. průběžném důchodovém systému, důchodovém spoření a doplňkovém penzijním spoření: 1. pilíř - základní důchodové pojištění, tzv. průběžný důchodový systém, odkud se poskytují starobní (včetně tzv. předčasného starobního důchodu), invalidní, vdovský a vdovecký, sirotčí důchody. Jde o dosavadní „povinný systém“, který je posuzovaný na základě výdělku (výši vyměřovacího základu) a době pojištění. Pokud jste zaměstnancem, jde o částku na výplatním lístku, která vám je strhávána automaticky, najdete ji v kolonce sociální pojistné.
2. pilíř - důchodové spoření, je právě novinkou od ledna 2013. Ten, kdo se rozhodne spořit ve 2. pilíři, si sníží pojistné na důchodové pojištění, které dnes platí do 1. pilíře. A to o 3 % (tedy z 28 % na 25 %). Tuto částku, k níž přidá další 2 % ze svých příjmů, si bude spořit na individuální účet u penzijní společnosti (celkový odvod na důchodové spoření je tedy 5 %). Celou platbu za vás odvádí zaměstnavatel, a to až na základě toho, kdy mu předložíte potvrzení o registraci smlouvy o uzavřeném důchodovém spoření u některé z penzijních společností. Smlouvu o důchodovém spoření může uzavřít každý, komu je více než 18 let a dosud nedostává starobní důchod z českého důchodového pojištění (tedy z 1. pilíře). Lidé starší 35 let mohli do 2. pilíře vstoupit do 30. června 2013, mladší pak do konce kalendářního roku, kdy jim bude 35 let. Spoření má své další klady - uspořená částka je součástí dědictví, což v 1. pilíři není. K záporům patří, že je výhodný až od určité příjmové skupiny osob a nelze z něj vystoupit. Účast v tomto pilíři je dobrovolná.
3. pilíř - doplňkové penzijní připojištění. Dříve známé pod pojmem penzijní spoření či připojištění, které vzniklo v roce 1994. Penzijní připojištění se státním příspěvkem se mění na doplňkové penzijní spoření a mění se i pravidla výplaty dávek, zvyšuje se státní podpora. U tohoto pilíře (pokud si sjednáte smlouvu) by vám patrně v budoucnu zaměstnavatel přispíval, jak uvádíte. Účast v tomto pilíři je dobrovolná.
Je určitě správné, že o nějaké formě spoření uvažujete, a patří to k základní finanční gramotnosti. Smyslem mé odpovědi není doporučit vám konkrétní produkt, ale spíše nasměrovat. Možná je vhodné vymezit si nějaký čas, třeba do konce roku, a počkat si s rozhodnutím a hospodařit s výplatou, příjmy a výdaji. Zkusit si nechávat tzv. stranou nějaké peníze na účtu. Jednak zjistíte, kolik se dá pohodlně z výplaty „ukrojit“ na další spoření, a hlavně si za tu dobu vytvoříte potřebnou rezervu pro náhlé události. V zaměstnání v tu dobu již budete po zkušební době, budete tzv. zaučená, a do té doby máte dostatek času podívat na různé komerční nabídky a možnosti spoření si na důchod.
Přeji vám, abyste byla v nové práci spokojená a dařilo se vám nejen na stáří spořit, ale i vnímat jeho klady a krásy společně s vašimi klienty. S pozdravem

Legislativní rámec

zákon č. 220/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení zákon č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení vyhláška č. 284/1995 Sb., kterou se provádí zákon o důchodovém pojištění vyhláška č. 149/1988, Sb., kterou se provádí zákon o sociálním zabezpečení zákon č. 426/2011 Sb., o důchodovém spoření zákon č. 427/2011 Sb., o doplňkovém penzijním spoření zákon č. 428/2011 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o důchodovém spoření a zákona o doplňkovém penzijním spoření

O autorovi| Bc. Jana Bednářová sociální pracovnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?