SR: Z anonymity vystoupily Romky, které prý byly sterilizovány

31. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě Romky z východoslovenské Richnavy vystoupily ve čtvrtek z anonymity a potvrdily informace dvou nevládních organizací, podle kterých na východě země dochází k nucené sterilizaci romských rodiček...


BRATISLAVA -

Romky jsou odhodlány žalovat nemocnici ve městě Krompachy. Lékaři nařčení z nezákonné sterilizace odmítají. Informovala o tom televize Markíza.

Ingrid Gýňovou prý sterilizovali jako sedmnáctiletou po druhém porodu císařským řezem.

Podepsala jsem to v narkóze, říká jedna z žen

Také druhá z Romek Renáta Horváthová byla údajně sterilizována po porodu císařským řezem, když přivedla na svět dvojčata. Obě ženy tvrdí, že nevěděly, co podepisují. „Myslely jsme, že nás berou na císařský řez,“ řekly do televizní kamery.

Gýňová prý navíc podepsala souhlas se sterilizací až po porodu. Horváthová sice podepsala ještě před porodem, ale v té chvíli už byla pod narkózou. „Už jsem na ten papír až tak dobře neviděla, co je tam napsáno.“

Obě ženy jsou odhodlány nemocnici v Krompachách žalovat. Lékaři však tvrdí, že všechny sterilizace prováděli v souladu se zákonem a rodičky předem řádně poučili i o možných rizikách.

Podle zprávy Centra pro reprodukční práva v New Yorku a Poradny pro občanská a lidská práva v Košicích lékaři ve státních nemocnicích na východním Slovensku nutí romské ženy ke sterilizaci.

V posledních letech bylo zadokumentováno 110 takovýchto případů. Zpráva však uvedla fingovaná jména postižených rodiček, údajně z bezpečnostních důvodů.

Kancelář vicepremiéra Pála Csákyho již podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z vykonávání nedobrovolné a násilné sterilizace romských žen.

Pokud se tato informace potvrdí, bude zahájeno i trestní řízení vůči autorům zprávy, kteří nepostupovali v souladu se zákonem a na viníky nepodali trestní oznámení.


Podle zprávy nevládních organizací jsou romské ženy sterilizovány během druhého nebo třetího porodu.

V případě, že se trestný čin ublížení na zdraví nepotvrdí, bude podle vicepremiérovy kanceláře zahájeno trestní stíhání za šíření poplašné zprávy. Také některé východoslovenské nemocnice se chtějí bránit právní cestou, protože tvrzení nevládních organizací považují za smyšlené.

Zdravotníci údajně dávají ženám v anestezii podepisovat souhlas se sterilizací. Někdy prý nic netušící pacientky podepíšou souhlas až po provedení zákroku anebo se o sterilizaci dovědí až po několika letech.

Rodičky si prý mnohdy vůbec nepamatují, že něco podepsaly. Některé z nich si zase myslí, že svým podpisem vyjádřily souhlas s provedením císařského řezu.

Souhlas prý podepsaly i nezeletilé rodičky

Představitelé nevládních organizací také zjistili, že souhlas se sterilizací podepsaly i nezletilé rodičky. Takový případ se stal 25. dubna 2001 v městečku Gelnica. Romkám prý navíc není umožněno nahlédnout do svých zdravotních záznamů.

Aktivisté upozornili, že romské rodičky jsou ve východoslovenských nemocnicích vystavovány také projevům rasismu. Personál jim údajně nadává a výjimkou není ani bití. Romky prý leží na oddělených pokojích a mnohdy jim nejsou povoleny ani

návštěvy jejich blízkých.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?