Stále více rodičů odmítá očkování svých dětí

25. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rodičů, kteří se bojí očkovat své děti, přibývá. Podle lékařů za to mohou nejspíše poplašné zprávy o tom, že očkování narušuje imunitní systém.Očkování je přitom ze zákona povinné...


Varující čísla evidují v poslední době odborníci v souvislosti s povinným očkováním dětí. Jak řekla vedoucí centra epidemiologie Krajské hygienické stanice ve Zlíně Ludmila Brachtlová, neustále přibývá rodičů, kteří i přes svou zákonnou povinnost odmítají nechat své děti naočkovat.

„Mohou za to nejspíše poplašné zprávy o tom, že očkování narušuje imunitní systém a podobně. Je to ale nesmysl,“ podotkla Brachtlová.

Neočkovat dítě podle ní může přinést řadu nedozírných následků. „Rodiče si často myslí, že když oni sami s nemocí typu dětská obrna či záškrt nemají zkušenost, nemůže to postihnout ani jejich děti. Ačkoliv je u nás řada nemocí díky vakcínám vymýcena, riziko stále hrozí, a to zavlečením infekce z cizích zemí,“vysvětlila Brachtlová.

Dětská obrna se například vyskytuje v Africe či Asii, záškrt zase v bývalém Sovětském svazu a rozvojových zemích. Dokonce ani černý kašel není zažehnán.

V Anglii v osmdesátých letech přestali proti černému kašli očkovat s tím, že se nic nemůže stát. Opak byl ale pravdou a po několika úmrtích malých dětí angličtí lékaři očkování opět zavedli.

I když může vyvolat očkování nepatrné reakce, nebezpečné prý rozhodně není. „U citlivých jedinců se může vyskytnout třeba zrudnutí kůže nebo zvýšená teplota,“podotkla epidemioložka.

Kromě očkování proti dětské obrně, záškrtu či žloutence je v České republice povinné také očkování proti nemofilovým infekcím. Ty se projevují jako zánět mozkových blan nebo postihnou dýchací cesty a dítě se pak následkem nemoci udusí.

Povinné očkování proti nemofilovým infekcím bylo schváleno v roce 2000. „Do té doby byly nemofilové infekce nejčastějším důvodem úmrtí malých dětí do pěti let věku,“ konstatovala Brachtlová.

Jelikož je povinné očkování dané zákonem, vystavují se rodiče odmítající nechat své děti očkovat problémům s úřady. „Většinou to pak řeší sociálka, a to postihem. Nejčastěji se na to přijde s nástupem dítěte do mateřské školy. Od roku 2000 totiž může do školky nastoupit jen řádně naočkované dítě, což si vedení školek bedlivě hlídá,“dodala Brachtlová.

IRENA AMCHOVÁ, Zlínské noviny, 23.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?