Staronová metoda využívá teplo k ničení nádorů jater, páteře a plic

7. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborníci tvrdí, že zajímavější bude až dlouhodobé srovnání výsledků klasických operací s touto metodou ničení nádorů "teplem". Sympozium o léčbě termoablací se uskuteční příští týden ve Valticích...


Praha - Rakovina jater se už také v Česku léčí „teplem“. Laicky řečeno, do nemocné tkáně se vpíchne jehla, její konec se pomocí střídavého elektrického proudu rozžhaví a tím se spálí ložisko až do průměru zhruba pěti centimetrů. Teplo se přitom nedostane do vzdálenějších míst a nepoškodí je.

Jde o metodu starou, ale v moderním provedení s vyspělou technikou se ve světě používá teprve posledních šest let, především v USA, Anglii, Německu. Touto „termoablací“ se odstraňují zejména nádory jater, ale také kostí a nadledvin.

„Zatím se ve světě uplatnila při léčbě asi tisíce pacientů. Pořád je to mnohonásobně méně než se odoperuje klasickými technikami,“ uvedl Vlastimil Válek, přednosta radiodiagnostické kliniky brněnské fakultní nemocnice, který termoablaci používá. Dalším pracovištěm, kde ji uplatňují při léčbě některých nádorových onemocnění, je pražská Všeobecná fakultní nemocnice.

„Je to účinná a relativně šetrná metoda, když se použije u pacienta, pro kterého je vhodná,“ řekl Válek. Pro řadu nemocných lidí je však kvůli velikosti nebo umístění nádoru nepoužitelná.

Také tato metoda rozdělila ve světě odborníky na dva tábory. Jedni tvrdí, že její výsledky jsou srovnatelné s efektem klasických operací, druzí jsou přesvědčeni, že nikoli. Důležitým předpokladem úspěchu je podle odborníků pečlivé předoperační vyšetření. I když není jednoznačně prokázané, že by výsledky termoablace byly lepší než klasické metody, je nutné podle zastánců tohoto způsobu léčby nádorů počkat na závěry probíhajících studií.

V Česku zatím krátký odstup od prvních zákroků ještě neumožňuje serióznější zhodnocení. Odborníci tvrdí, že zajímavější bude až dlouhodobé srovnání výsledků klasických operací s touto metodou ničení nádorů „teplem“. Sympozium o léčbě termoablací se uskuteční příští týden ve Valticích.

(ika), Hospodářské noviny, 7.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?