Státní zdravotní ústav začne dělat speciální testy na SARS

22. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Speciální testy na zjištění nemoci SARS začne dělat národní referenční laboratoř pro chřipku Státního zdravotního ústavu zřejmě už tento týden; tuto možnost zvažují i specializované laboratoře v krajích...


PRAHA - „Do konce týdne dostane pražská laboratoř jednu sadu zdarma a tamní odborníci se zacvičí v diagnostickém postupu,“ řekl dnes ČTK Jiří Volf za společnosti Genetika, jež nabízí test firmy ARTUS Gmbh.

Test zjistí koronavirus způsobující smrtící zápal plic (SARS) a byl s úspěchem použit k diagnostice choroby u několika pacientů na univerzitní klinice v Hamburku.

Nácvik postupu bude podle Volfa na deseti vzorcích od pacientů, u nichž již dříve byla nemoc vyloučena. Pokud se objeví nový pacient s podezřením na SARS, laboratoř test provede již s novým testem. V tuto chvíli není podle zjištění ČTK takový pacient v žádné české nemocnici.

Jaroslav Táčner z národní referenční laboratoře ČTK potvrdil, že o koupi testu již vedení SZÚ rozhodlo. „Musíme začít co nejdříve,“ řekl. Marie Otavová z téže laboratoře uvedla, že vybavení dosud umožňovalo ověřit přítomnost koronaviru molekulárně-biologickou metodou v testech trvajících celý den, nový test to udělá za dvě hodiny.

Test je použitelný v laboratořích, které pracují metodou PCR, což je metoda molekulární diagnostiky. Za dvě hodiny zjistí z hlenu 11 částic viru. Předběžná cena sady činí 1800 korun, ne vždy však bude u každého pacienta nutné provádět všechny dílčí kroky. Cena jedné reakce je 700 korun. Testy budou hrazeny z rozpočtu SZÚ, který je příspěvkovou organizací ministerstva zdravotnictví.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?