Strach ze smrtícího viru ničí letecké společnosti

3. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Smrtící zápal plic SARS, na nějž ve světě zemřelo už 78 lidí a víc než 2300 jím onemocnělo, si na své konto nyní přičítá i ekonomické oběti: strach z šíření nemoci ochromuje cestovní ruch v jihovýchodní Asii, kde je ohnisko epidemie...


ŽENEVA/HONGKONG -

Řada leteckých společností je proto nucena rušit lety. „KLM zruší kolem tří tisíc pracovních míst,“ oznámil ředitel nizozemské společnosti Leo van Wijk.

SARS se částečně podepsal i na bankrotu kanadské společnosti Air Canada. Kanada se s šesti úmrtími - z toho dvě tento týden - stala nejpostiženější neasijskou zemí.

Zrušení 60 letů týdně oznámila i společnost Singapore Airlines. Vyhlídky na zlepšení jsou přitom prakticky nulové poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) poprvé za 33 let doporučila zákaz cestování do čínské provincie Kuangtung a Hongkongu.

O nemoci vědí lékaři stále málo

Ředitel oddělení infekčních nemocí WHO David Heymann to zdůvodnil tím, že stále ještě není zcela jasné, co je původcem nemoci a jak se nemoc šíří. „Je jisté, že osobním kontaktem. Ale stále víc se prokazuje i šíření vzduchem,“ uvedl.

Poté, co Peking včera konečně poskytl další dílčí údaje o devíti nových případech za březen, registruje WHO v Číně už 46 smrtelných případů a 1190 nakažených, přičemž postiženy jsou další tři provincie - S´-čchuan, Kuang-si a Chu-nan.

První případ byl registrován v Šanghaji. Čínská vláda také po váhání včera povolila vstup expertů WHO do Kantonu a dalších oblastí, kde se nemoc objevila už loni v listopadu.

Podle člena čtyřčlenného týmu Meiriona Evanse „je to jedinečná příležitost zjistit přesně původ nemoci, způsob jejího šíření a možná i přijít na to, jak ji dostat pod kontrolu“.

Zatím se ale nemoc šíří značnou rychlostí dál. Roznášejí ji lidé, kteří pobývali v březnu v jihovýchodní Asii, odkud nákaza pronikla přímo do Evropy a Severní Ameriky: případy onemocnění už potvrdily Německo, Švýcarsko, Británie, Francie, Irsko a Itálie, 72 případů je v USA.

Washington vzhledem k vážnosti situace odvolal část svých diplomatů z Hongkongu a Kuang-tungu a zavedl přísná opatření na letištích.

V Hongkongu se teď chodí v maskách

V úterý tak museli cestující American Airlines z Japonska čekat několik hodin v letadle na letišti v Kalifornii, než je prohlédl lékař, protože pět cestujících při letu kašlalo. Šlo ale jen o planý poplach.

V Číně podle tamních cestovních kanceláří odřeklo pobyty na 80 procent turistů. V Hongkongu ještě zbyli ti, kteří sem přijeli před zákazem. S 16 úmrtími a víc než 700 nemocnými je to po Číně nejpostiženější oblast.

„Je to tu zvláštní, až děsivé. Všichni chodí v maskách,“ potvrdila novinářům britská turistka.

Taxikáři si mnou ruce

I v této situaci ale lidé neztrácejí humor. V nákupním centru Landmark si ženy vybíraly šály, aby ladily s růžovou, modrou nebo zelenou na jejich maskách, a ti nejmladší si roušky zdobí kresbami televizních postaviček.

Spokojeni jsou taxikáři: „Lidé teď víc jezdí taxíky, protože se bojí, že se v tlačenici v autobusu nebo metru nakazí.

Právo, 3.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?