Studie potvrdila účinek léků chránících srdce

3. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na sjezdu amerických kardiologů byly zveřejněny výsledky evropské studie testující lék s účinnou látkou atorvastatin. Lékaři zjistili, že tyto léky by měly být aplikovány preventivně i lidem, kteří ještě žádnou srdeční chorobu neprodělali...


Chicago/PrahaNa výročním sjezdu amerických kardiologů byly včera zveřejněny výsledky evropské studie ASCOT (Anglo-Scandinavian Cardiac Outcome Trial) testující lék s účinnou látkou atorvastatin.

Ta snižuje cholesterol a umožňuje předejít infarktům a cévním mozkovým příhodám. Tyto cévní komplikace přitom představují nejčastější příčinu úmrtí na celém světě.

Lékaři došli k závěru, že léky by měly být více než doposud předepisovány i lidem, kteří ještě žádnou srdečně cévní chorobu neprodělali, ale již se u nich vyskytují některé rizikové faktory.

Mezi ně patří vysoká hladina cholesterolu, vysoký tlak, kouření, cukrovka a nadváha.

Jak potvrzuje Aleš Linhart, zástupce přednosty 2. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, studie ASCOT prokázala, že u pacientů užívajících lék s účinnou látkou atorvastatin se snížil výskyt smrtelných srdečních příhod a infarktů o 36 procent a mozkových cévních příhod (mrtvic) o 27 procent.

Dosavadní studie testující léky s jinou účinnou látkou u podobných skupin nemocných podle lékaře tak významný efekt neprokázaly.

Studie ASCOT měla původně trvat pět let, byla ale přerušena po třech letech, neboť lékařům se zdálo neetické podávat lék jen jedné skupině a druhé jen neúčinné placebo.

Léky snižující riziko nemocí srdce a cév patří do skupiny takzvaných statinů a jsou předepisovány lidem, kteří mají vysoké riziko cévních komplikací. Snižují množství cholesterolu a dalších tuků v krvi.

Hospodářské noviny, 3.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?