Studie sleduje souvislost chiropraktického ošetření s rizikem mrtvice

13. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti, kteří absolvují chiropraktické ošetření krku, mohou být vystaveni vyššímu riziku mozkové příhody v důsledku disekce cervikální tepny. Tvrdí to vědci z University of California v San Francisku, jejichž studii otisk časpois Neurology...


Výzkumníci porovnávali data 51 pacientů ve věku do šedesáti let, kteří prodělali mozkovou příhodu jako následek disekce cervikální tepny s daty 100 jiných osob, u kterých byla mozková příhoda způsobena jinou příčinou.

U pacientů, kteří prodělali mozkovou příhodu v důsledku disekce cervikální tepny, byla až sedmkrát větší pravděpodobnost, že v předchozích třiceti dnech absolvovali chiropraktické ošetření než u ostatních pacientů.

Chiropraktikové nesouhlasí

Proti závěrům této studie se ostře ohradila Americká asociace chiropraktiků. Ta namítá, že výsledky studie nijak nedokazují, že mozková příhoda je způsobena právě chiropraktickým ošetřením.

Šéf výzkumného týmu Wade S. Smith dodává, že celkové riziko vzniku mozkové příhody v důsledku chiropraktické manipulace je velmi malé a metoda jako taková je bezpečná.

„Pacienti by jen měli mít právo na úplné informace. Měli by vědět o možných rizicích takového ošetření, které v určitých případech může způsobit poranění tepny. Ačkoliv je toto riziko všobecně malé.“

ZDROJ:

Study Looks at Chiropractic Treatment, Stroke Risk**

**

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 13.5. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?