SÚKL sbírá data o pacientech nezákonně, tvrdí úřad

5. 8. 2009 10:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv porušuje shromažďováním dat o pacientech zákon. Vyplývá to z šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který kontrolu spustil na podnět České lékárnické komory. Ta rozhodnutí vítá, upozorňuje ale, že SÚKL by měl v zájmu pacientů protokol co nejdříve zveřejnit...


Na možné porušení zákona ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) upozornila Česká lékárnická komora. Ta od samého počátku zavedení centrálního úložiště elektronických receptů kritizuje ústav za to, že toto místo používá na sběr citlivých údajů o pacientech, a to bez jejich souhlasu.

Úřad pro ochranu osobních údajů dal po několikaměsíční kontrole komoře za pravdu. „V rámci kontroly Centrálního úložiště receptů bylo zjištěno, že SÚKL koná nad rámec pravomocí ukládaných mu zákonem a v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů,“ uvedla tisková mluvčí úřadu Hana Štěpánková. SÚKL se může do konce měsíce proti kontrole odvolat, a již nyní je jasné, že tak učiní.

Lhůty využijeme

Ústav se zatím nechce k výsledkům kontroly podrobněji vyjadřovat, nejdříve si chce protokol prostudovat a podat případné námitky. „Z důvodu následných konzultací SÚKL s ÚOOÚ a s ohledem na možnost podání námitek proti protokolu SÚKL prozatím nebude v této věci poskytovat bližší informace, které by tak mohly být zavádějící, a to až do okamžiku pravomocného ukončení kontrolního řízení,“ reagoval ústav na svých internetových stránkách.

Výsledky by měly zveřejnit hned

Rozhodnutí ústavu nejvíce uvítala Česká lékárnická komora. „My jsme samozřejmě za takové rozhodnutí rádi, protože se potvrdila naše slova, že SÚKL postupuje v rozporu se zákonem,“ ohodnotil pro Zdraví.Euro.cz prezident komory Stanislav Havlíček výsledky kontroly. Dodal ale, že ústav by měl výsledky kontroly okamžitě zveřejnit. „Jestliže jedna státní instituce říká, že jiná státní instituce postupuje proti zákonu tím, že schraňuje osobní data občanů, tak každý z těchto občanů by měl mít možnost se informovat o tom, který zákon byl porušen,“ dodal Havlíček. Na dotaz Zdraví.Euro.cz, zda ústav takový postup nezváží, poukázala tisková mluvčí Veronika Petláková na informace, že do ukončení kontrolního řízení nebudou podávány bližší informace.

Na rozdíl od stavovské organizace Grémium majitelů lékáren od počátku provoz centrálního úložiště podporuje. Valná většina jeho členů se k němu již připojila a je připravena vydávat léky na elektronický recept.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

Více informací čtěte v aktuálním čísle Zdravotnictví a medicína, které vyjde 10.8.2009

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?