Švýcarská studie: kofein nezvyšuje krevní tlak

19. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé, kteří si ze strachu před zvýšeným tlakem raději připravují kávu bez kofeinu, se omezují zřejmě zbytečně. Švýcarská studie naznačuje, že kofein obsažený v kávě zvýšení krevního tlaku nezpůsobuje...


Lidé, kteří si kvůli ze strachu před zvýšeným tlakem raději připravují kávu bez kofeinu, se omezují zřejmě zbytečně. Švýcarská studie naznačuje, že kofein obsažený v kávě nezpůsobuje – tak jak se dosud předpokládalo – zvýšení krevního tlaku. Informuje o tom internetový server BBC. Výsledky výzkumu byly publikovány v časopise Journal of American Heart Association.

Osoby, které normálně pijí kávu jen občas, vypily během pokusu nárazově tři kávy. Jedna skupina konzumovala kávu s kofeinem, druhá bez kofeinu. Tlak se přitom zvedl oběma skupinám stejně, což znamená, že za stimulaci kardiovaskulárního systému mohou jiné složky kávy než kofein.

Z výzkumu je také zřejmé, že pravidelní konzumenti kávy se postupně stávají proti těmto účinkům imunní. U těchto osob se byla prokázána větší stimulace nervových drah, ale nikoliv zvýšení krevního tlaku.

Vedoucí výzkumník Dr. Roberto Corti, kardiolog z univerzitní nemocnice v Zurichu, říká: “Naše studie ověřila hypotézu, že stimulační účinky kávy na kardiovaskulární systém způsobují jiné složky kávy než kofein. Ukazuje, jak málo víme o tomto oblíbeném nápoji, který lidé po celém světě konzumují jako stimulační prostředek.“

Související odkazy:

Abstrakt článku v časopise Journal of American Heart Association

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 19.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?