Symbolika barev v práci sestry

16. 11. 2012 9:10
přidejte názor
Autor: Redakce

Barva je nositelem určité funkce a estetické hodnoty (Škvareninová, 1995). Myslíme si, že je potřebné, aby sestry věděly, že i barvy ovlivňují fyzické, fyziologické a psychické procesy člověka. Dodnes však bohužel nejsou probádané všechny účinky barev na člověka a jeho komunikaci. 

Každý člověk, tedy i sestra, má svoji oblíbenou barvu anebo barvy, se kterými rád koketuje, a ty víceméně převládají v jeho oblékání.
Skrytá síla barev v projevu a jejich symbolika závisí nejen na historických zkušenostech lidstva, ale i momentálním stavu, situaci a povaze lidí, v našem případě nemocných, kteří mnohem citlivěji vnímají barvy okolo sebe.
Současná doba je tolerantní k používání různých odstínů barev a k jejich vzájemné kombinaci.
Je sestra správně zorientovaná v symbolice barev? Jakou úlohu barvy sehrávají v neverbální komunikaci s nemocným?
O barvách se psalo mnohé, stále jsou však diskutované otázky o skutečném vlivu barev na člověka, na jeho zdravotní stav, nálady a pocity.
Přestože ošetřovatelské jednotky oddělení nemocnic a jejich součásti (pokoje nemocných a komplementy) a ambulance poskytují řadu možností pro aplikování různých barevných odstínů, zůstáváme většinou stále ještě konzervativní. Jak se správně zorientovat v používání barev? Mohou sestry ovlivnit barevnost svých pracovišť? Barvy obecně rozdělujeme na: Barvy teplé – aktivizující (červená, oranžová, žlutá) – působí povzbuzujícím efektem a více oslovují emoce.
Barvy studené – pokojné (fialová, modrá, zelená) – působí uklidňujícím efektem a podporují kognitivní funkce.
Jedna a tatáž barva vyvolává v různých lidech různé emoce, proto obvykle používáme pro malbu stěn jemné pastelové barvy, které nepůsobí příliš dráždivě – negativně.
Nevhodná kombinace barev může působit negativně, znepokojivě až depresivně. Týká se to i úpravy a oblečení sester.
Známe 11 základních psychologických barev, které mají univerzálně platné vlastnosti. Každá z barev má potenciál pozitivních i negativních vlivů na psychiku, o kterých by sestry měly vědět, a také záleží na souvislostech, s jakými dalšími odstíny je barva zkombinovaná.
Následující charakteristiky barev jsou pouze stručným přehledem, rozhodně ne všeobecně platným návodem, jak barvy používat. Popisem naznačujeme, jaké oblasti psychiky se barva dotýká, ale i to, jak sestry mohou kombinovat jednotlivé odstíny. Při vnímání barev je potřeba zapojit levou část mozku a „naslouchat“, co na to „říká“ smysl pro harmonii, který je každému člověku vrozený.

Není barva jako barva

Červená barva Pozitivní účinky: fyzická stimulace, odvaha, vzrušení, síla, teplo, energie.
Negativní účinky: vzdor, vizuální útok, napětí, rozrušení.
Červená barva má nejdelší vlnovou délku. Ačkoli červená není fyzikálně nejviditelnější barva, má tendenci jevit se bližší, než ve skutečnosti je. Červená je silná, základní barva. Čistá červená je nejjednodušší barva – je stimulující, velmi přátelská. Zároveň může být vnímaná jako náročná a agresivní. Je velkým dárcem energie, povzbuzuje nervovou soustavu a stimuluje krevní oběh. Zvyšuje teplotu, odstraňuje únavu a podporuje imunitní systém. Příliš mnoho červené v prostorách oddělení není vhodné a stejně tak i příliš červené barvy na oblečení sestry může působit napjatě a útočně. Několik červených bodů v pracovních prostorech může působit povzbudivě na výkon. Neměla by se objevovat ani v okolí velmi aktivních dětí.
Modrá barva Pozitivní účinky: komunikace, inteligence, důvěra, efektivnost, klid, logika.
Negativní účinky: chlad, izolování se, nedostatek emocí, nepřátelskost.
Modrá je barva mysli a je v základu uklidňující. Ovlivňuje nás po mentální stránce. Sytá modrá stimuluje jasné myšlení, světlejší odstín uklidní mysl a pomůže koncentraci. Modré objekty se zdají být vzdálenější, než ve skutečnosti jsou. Někteří autoři tvrdí, že modrá je jedním z největších antiseptik. Modrá barva také snižuje teplotu, zpomaluje puls a zlepšuje duševní výkon. Má i pozitivní vliv na zrak. Měli by ji mít ve svém prostředí epileptici a samozřejmě ti, kteří obtížně usínají. Ve zdravotnických zařízeních je vhodně využitelná a často používaná – modrá v jemnějších odstínech je vhodná nejen pro malbu stěn, ale i oblečení sester.
Žlutá barva Pozitivní účinky: optimismus, důvěra, extrovertnost, sebedůvěra, přátelskost, kreativita, emoční stabilita.
Negativní účinky: iracionalita, strach, emoční zranitelnost, depresivnost, obavy.
Vlnová délka žluté je relativně dlouhá a v základu stimulující. V případě žluté barvy je to stimulace emocí, proto je žlutá psychologicky nejsilnější barvou. Správný odstín žluté povzbudí, je to barva optimismu a důvěry. Je symbolem moudrosti, podporuje chápavost a horlivost v učení a působí pozitivně na paměť. Příliš mnoho žluté barvy, anebo její nesprávná kombinace s jinými barvami, může způsobit pokles sebedůvěry, zvýšit obavy a strach. Má pozitivní vliv na dospělé i děti. Je to vhodná barva pro oddělení dospělých, dětská oddělení a ZŠ v nemocnicích, působí příjemně i na pracovním oděvu sester.
Zelená barva Pozitivní účinky: harmonie, rovnováha, povzbuzení, oddech, ujištění, obnova.
Negativní účinky: nuda, stagnace, vyčerpání. Oko nepotřebuje žádné přizpůsobování se při pohledu na zelenou, proto je tato barva uklidňující. Zelená se nachází v centru barevného spektra, je to barva rovnováhy. Negativní použití zelené může naznačovat stagnaci, použitá v nesprávné kombinaci se zelená může zdát příliš bezvýrazná. Sestry ji mohou bez problémů kombinovat s modrou barvou, tato kombinace vyvolává silné vibrace, zjemňuje prostory a je vhodná i na pracovní oděv sestry. Vibrace zelené barvy velmi dobře působí na lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem, ale i jinými kardiovaskulárními onemocněními, účinná je také při neuralgiích. Má uklidňující účinky a svou harmoničností přispívá k rychlejšímu uzdravení a regeneraci. Proto je nejoblíbenější barvou ve zdravotnických zařízeních.
Fialová barva Pozitivní účinky: duchovní uvědomění, vize, luxus, autentičnost, kvalita.
Negativní účinky: introvertnost, dekadence, útlak, podřízenost.
Fialová má z viditelných barev nejkratší vlnovou délku. Podporuje směřování vědomí do vyššího stupně myšlení, do oblastí duchovních hodnot. Je vysoce introvertní a podporuje meditaci. Fialovou si lidé spojují s královskými kruhy, luxusem a obvykle označuje nejlepší možnou kvalitu. Protože je poslední z viditelných barev před ultrafialovým zářením, evokuje vesmír a čas. Má utišující účinky, je vhodná do místností určených pro odpočinek, navozuje také žádaný pocit chladu a klidu. Jemné odstíny fialové barvy jsou vhodné pro dětská oddělení i pracovní oděv sester.
Oranžová barva Pozitivní účinky: ovlivňuje uspokojování biologických potřeb (jídlo, teplo, jistota…).
Negativní účinky: nedostatek, frustrace, frivolita. Oranžová v sobě spojuje kvality červené a žluté, a proto má dvojí stimulaci – fyzickou a emocionální. Směřuje mysl na uspokojení fyzických potřeb – jídlo, úkryt, smyslnost. Je také barvou zábavy. V negativním případě může naznačovat i přesný opak – nedostatek. Protože je to barva veselá a hravá, doporučuje se pro dětská oddělení, dětské ambulance. Je vhodná i pro oddělení psychiatrie při léčbě pacientů trpících depresí. Pozitivní vliv má také při nechutenství, proto je vhodná i pro jídelny nemocnic.
Růžová barva Růžová je jedinou základní psychologickou barvou, která je tónem jiné základní barvy -červené. Stejně jako červená působí i na fyzické úrovni, ale má tlumené účinky červené.
Pozitivní účinky: fyzická vyrovnanost, výživa, teplo, ženskost, láska, sexualita, přežití lidstva.
Negativní účinky: útlum, emoční klaustrofobie, fyzická slabost.
Růžová má také silný psychický účinek – reprezentuje ženský princip, je fyzicky uklidňující, spojená s láskou, oddaností a náklonností. Barva je vhodná pro dětská a novorozenecká oddělení, i na pracovní oděv sester.
Šedá barva Pozitivní účinky: psychologicky neutrální barva.
Negativní účinky: nedostatek sebedůvěry, vlhkost, deprese, nedostatek energie.
Šedá je deprimující barva, když krajina před zimou přechází na šedou, lidé se instinktivně stáhnou do svých příbytků a připravují se na přezimování. Pokud není zvolen správný odstín šedé, v kombinaci s ostatními barvami je utlumuje. Masivní používání šedé naznačuje nedostatek sebevědomí a strach projevit se. Šedá barva v kombinaci se starorůžovou a broskvovou barvou zjemňuje prostory a je vhodná pro dětská oddělení a ambulance.
Černá barva Pozitivní účinky: sofistikovanost, luxus, bezpečnost, emoční stabilita, efektivnost.
Negativní účinky: útlak, chlad, hrozba, těžkosti. Černá vstřebává všechny barvy, vytváří ochranné bariéry, protože absorbuje všechnu energii, která přichází k nám, a zahaluje osobnost. V pozitivním smyslu značí absolutní jasnost bez kompromisů. Vytváří dojem váhy a serióznosti. Černá je v základu absencí světla, neodráží žádné vlnové délky, má nejméně barevných vibrací, a proto se mnohým může zdát hrozivá – mnoho lidí má strach ze tmy. Pro zdravotnická zařízení je zcela nevhodná. Dokonce i přístrojová technika a zdravotnické pomůcky, které byly původně vyráběné v černých barvách, jsou dnes nahrazovány novými v různých jiných barevných odstínech (fonendoskop, ambuvak atd.).
Bílá barva Pozitivní účinky: hygiena, sterilita, čistota, jasnost, jednoduchost, efektivnost.
Negativní účinky: sterilita, chlad, bariéry, nepřátelství. Působí čistě, nevinně a elegantně, na druhé straně dokáže vyvolat pocit strohosti, nepůsobí příliš útulně. Vytváří bariéry, často je namáhavé dívat se na čistě bílou plochu. Bílá znamená čistotu a tak jako černá je také nekompromisní, čistá a hygienická. Vizuálně dává pocit většího prostoru, má negativní efekt na některé barvy – v kombinaci s teplými barvami způsobuje, že působí nepatřičně křiklavě.
Patří také mezi barvy často využívané ve zdravotnických zařízeních, doporučuje se ji vhodně kombinovat s jinými pastelovými barvami do prostor i na pracovní oděv sester.
Hnědá barva Pozitivní účinky: serióznost, teplo, příroda, zemitost, spolehlivost, podpora.
Negativní účinky: agresivita, zloba, tvrdohlavost.
Hnědá se skládá z červené, žluté a velkého procenta černé barvy. Proto představuje stejnou serióznost, jakou působí černá, ale je měkčí a teplejší. Hnědá je spojována se zemí, podzimem, pokorou, chudobou, skromností. Je to solidní, spolehlivá barva a většina lidí ji považuje za podporující. Působí uklidňujícím účinkem, mateřsky, je barvou dřeva a domova. Vhodná je do domovů sociální péče, oddělení pro matky s dětmi, oddělení pro dlouhodobě nemocné i domovy důchodců.

Závěr

Pokuste se rozhlédnout ve svém okolí, jaké barvy vás a vaše pacienty nejvíce obklopují, zda máte vytvořené optimální barevné pracovní podmínky, oblečení jakých barev si nejčastěji oblékáte, jaké barvy je váš pracovní oděv a jaké barvy upřednostňujete. Pokud budou sestry znát symboliku barev, mohou do určité míry také pozitivně ovlivňovat psychiku nemocných a zároveň samy o sobě vypovídat, jak se cítí, co prožívají. Stručnou charakteristikou jednotlivých nejčastěji používaných barev jsem se pokusila podat sestrám návod, jak správně barvy kombinovat, jak mohou poradit při zařizování svých pracovišť, jakou barvu upřednostnit na svém pracovním oděvu. Někdy skutečně stačí málo, aby sestry vnesly do svého každodenního pracovního i osobního života barevnou harmonii plnou energie, životních impulzů, a tím přispěly ke spokojenosti, dobré náladě a znovunalezení ztracených hodnot svých pacientů.

**

Literatura

DINSHAH, D. Let there be light. Dinshah Health Society, 2005. 125 s. ISBN 0–933917–00–7.
ŠKVARENINOVÁ, O. Rečová komunikácia. 1. vyd. Bratislava: SPN, 1995, 165 s. ISBN 80–08–02228–0.
WATERMANNOVÁ, G. Farby pre Váš byt. Bratislava: Ikar, 2003. 128 s. ISBN 80–7118–094–7.

O autorovi| PhDr. Elena Janiczeková, Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave, Fakulta zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici (elena.janiczekova@szu.sk)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?