Tachovsko je bez nemocnice

1. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Plané u Mariánských Lázní je od dnešního dne na měsíc zavřená. Způsobil to její padesátimiliónový dluh u dodavatelů léků, elektřiny a tepla. Zařízení nemá ani na výplaty. Chybějí mu lékaři...


Praha -

Většina pacientů byla propuštěna domů. „Asi dvacítku nemocných se podařilo umístit do okolních nemocnic, například v Chebu, Mariánských Lázních, Plzni,“ uvedl Kamil Kosturik, ředitel nemocnice v Plané, v níž bude v srpnu sloužit jen ambulance a dětská lékařská služba první pomoci.

Zatím není jasné, co bude následovat v prvních zářijových dnech. Uzavření okresní nemocnice se přitom dotýká spádové oblasti s padesáti tisíci obyvateli.

Varianta sloučení s plzeňskou fakultní nemocnicí - o němž ještě včera dopoledne hovořil Kosturik, už neplatí. „Od této varianty jsme ustoupili,“ sdělila v podvečer poslankyně za Plzeňský kraj Milada Emmerová (ČSSD) po jednání s náměstkem ministryně zdravotnictví Rostislavem Čevelou a vedením Fakultní nemocnice Plzeň.

Ještě před týdnem šéfka resortu Marie Součková uváděla, že má v úmyslu obě nemocnice propojit.

„Objevila se řada negativ. Dluh v Plané výrazně narostl a hlavně v plzeňské nemocnici není tolik lékařů, aby část z nich mohla pomáhat řešit tuto svízelnou situaci,“ vysvětlila Emmerová. „Mě ale teď víc trápí budoucí pacienti z Plané a okolí. Aby je nevozili od jedné nemocnice ke druhé a nikdo je nechtěl. Chci se sejít s hejtmanem Plzeňského kraje a domluvit se s ním, jak tomu zabránit,“ dodala.

Ředitel Kosturik, který se řízení nemocnice ujal teprve nedávno, dává přednost variantě, podle které by se všechna lůžka pro pacienty vyžadující akutní péči soustředila do nového pavilónu, který se za několik stovek miliónů korun dostavěl v minulých letech. Do starého objektu by se umístila potřebná lůžka pro následnou péči.

Nemocnice se začala propadat do dluhů kvůli značnému přeplácení lékařů v loňském roce. Průměrný měsíční příjem lékaře se tu loni pohyboval kolem 43 tisíc, v ČR to bylo v průměru 28 tisíc.

Problém v Plané je ale také podobný jiným megalomanským projektům minulosti. Původně měla nemocnice význam pro případ vojenského střetu na západní hranici, což také poznamenalo její novou výstavbu, která začala už za minulého režimu. Všechno je v ní předimenzované, například je tu několik obrovských operačních sálů.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 1.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?