Těhotné ženy podle lékařů ignorují nebezpečí alkoholu

16. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výzkumný tým z americké Michiganské univerzity zjistil, že každá sedmá těhotná Američanka připustila konzumaci alkoholu i v době těhotenství...


LONDÝN - Ženy by si neměly dopřávat víc než jeden alkoholický nápoj denně a v případě těhotných žen ani to ne, tvrdí lékaři. Přitom podle výzkumu, který provedli mezi americkými ženami, každá sedmá respondentka připustila konzumaci

alkoholu i v době těhotenství. Některé se dokonce nebránily ani večírkům končícím kocovinou.

Nejsou to potěšující zjištění, protože konzumace alkoholu během těhotenství je spojována s tělesnými a duševními problémy dětí. Lékaři jsou přesvědčeni, že ženám se musí dostat víc zdravotní osvěty, aby si uvědomily skutečné nebezpečí, jež následkem pití alkoholu v těhotenství hrozí jejich potomkům, píše

na své internetové stránce BBC.

Dobrá zpráva podle lékařů je, že většina žen alkohol během těhotenství nekonzumuje.

Anonymní anketa, kterou provedl mezi tisícovkou žen ve věku mezi 18 a 46 lety výzkumný tým z americké Michiganské univerzity, také doložila, že větší sklon k pití alkoholu se projevuje výrazněji u žen v ranném stadiu těhotenství.

Podle průzkumu 15 procent žen připustilo, že pily alkoholické nápoje během těhotenství, některé dokonce pět či více sklenic najednou.

Většina respondentek ale odhadla, že si alkohol nedopřála víc než jednou týdně.

Pouze polovina dotázaných žen konstatovala, že se lékaři v nemocnici zajímali, jak je to u nich s alkoholem.

Z dosavadních výzkumů vyplývá, že již tzv. mírné množství alkoholických nápojů - jedna či dvě sklenice denně - stačí k tomu, aby došlo k nepříznivým následkům na chování potomků či na jejich schopnosti soustředit se a učit se v pozdějším věku.

Nepřiměřené pití je spojováno s fyzickými defekty u dětí, tzv. alkoholovým syndromem plodu (Foetal Alcohol Syndrome - FAS).

Vedoucí výzkumného týmu doktorka Heather Flynnová nicméně naznačuje, že přece jen některá zjištění byla pozitivní. „Dobrá zpráva je, že většina žen alkohol nepije, a že ty, které pijí, ho nekonzumují nepřiměřené množství,“ říká doktorka

Flynnová.

„Naopak existuje jistá vysoce riziková podskupina, na kterou je nutné zaměřit pozornost“, aby bylo možné zjistit, proč k tomuto jevu dochází, dodává.

Vědci mají nyní v plánu prozkoumat psychologické a psychosociální faktory, které mají vliv na tendenci žen pít alkohol během těhotenství.

Další, tentokrát britský průzkum dospěl k poznání, že již mírné pití alkoholu v době těhotenství může zanechat na mozku dítěte známky lehkého poškození.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?