Téměř polovina žen s rakovinou prsu se začne léčit pozdě

16. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
45 procent pacientek s rakovinou prsu vyhledá lékaře, až když už je nemoc natolik rozvinuta, že nezbývá než nemocný prs operačně odejmout. Ročně přitom v Česku onemocní rakovinou prsu 4500 žen, asi 1900 jich zemře...


PRAHA - Téměř polovina žen s rakovinou prsu se začne léčit pozdě. Celých 45 procent pacientek vyhledá lékaře, až když už je nemoc natolik rozvinuta, že nezbývá než nemocný prs operačně odejmout.

„Ročně v Česku onemocní rakovinou prsu 4500 žen, asi 1900 jich zemře,“ říká vedoucí lékařka ambulantního onkologického centra v Praze 4 Eva Helmichová.

Hlavní příčinou je podle ní strach žen z pravdy. Podle průzkumu firmy, která sbírá prostředky na pomoc lidem s rakovinou, má 8,7 procenta žen takový strach z výsledků, že raději zůstávají v nevědomosti.

Dalších 6,5 procenta žen podle průzkumu tvrdí, že nemají na vyšetření čas. Ženám také vadí, že musejí za vyšetření platit, protože pojišťovna je hradí až od 45 let věku, od vyšetření to odradilo 6,5 procenta žen.

Pokud už se žena pro vyšetření rozhodla, nevadí jí, že v místě bydliště není mamograf pro speciální rentgenové vyšetření prsou a musí za vyšetřením cestovat. Jen výjimečně se ženy setkaly s neochotou lékaře, který jim odmítl napsat doporučení, nebo je přesvědčoval, že pro ně je vyšetření zbytečné.

Podle doporučení odborníků by měla žena absolvovat vyšetření prsou na mamografu nejméně jednou za dva roky, ženám nad 45 let je pojišťovny v tomto intervalu platí. Bez doporučení hradí ženy přibližně 500 korun. Ženy by si měly pravidelně každý měsíc prsy samy vyšetřovat, o postupu je poučí jejich gynekolog.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?