Transplantace srdce HIV pozitivnímu muži vyvolává etické otázky

10. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Časopis New England Journal of Medicine otevřel diskusi o problematice transplantací orgánů u HIV pozitivních osob. Informoval o případu vědeckého pracovníka, který trpí jedenáct let AIDS a u kterého úspěšně proběhla transplantace srdce...


Časopis New England Journal of Medicine otevřel diskusi o problematice transplantací orgánů HIV pozitivním osobám.

Časopis informoval o případu devětatřicetiletého vědeckého pracovníka Harvardské univerzity, který trpí už jedenáct let AIDS a před dvěma lety úspěšně podstoupil transplantaci srdce. Zatím se u něj neprojevila žádná reaktivace oportunních infekcí.

Vědec, kterému současný zdravotní stav umožňuje pracovat na plný pracovní úvazek, je zároveň spoluautorem studie, jež sleduje transplantace orgánů u HIV pozitivních osob.

Zařadit pacienty s HIV na čekací listinu?

„Publikace této zprávy by měla podnítit lékařskou veřejnost k hlubšímu zamyšlení nad problémem transplantací u pacientů infikovaných virem HIV,“ uvedl šéfredaktor New England Journal of Medicine Dr. Gregory Cufman.

Bude však záležet na lékařské veřejnosti, zda tito pacienti - vzhledem ke všeobecnému nedostatku dárců - budou mít právo na automatické zařazení do čekací listiny příjemců orgánů.

Imunitní reakce pacienta

Transplatace orgánů osobám, které jsou infikovány virem HIV, je problematická především vzhledem k imunitě organismu příjemce. Pacient totiž musí užívat po zbytek svého života léky, které potlačují přirozenou imunitní reakci. U HIV pozitivních osob, které již tak mají výrazně narušený imunitní systém, se může zdravotní stav ještě zhoršit. Řada transplantačních center tedy s transplantacemi takovým pacientům váhá.

Studie vedená NIH

Americký Národní zdravotní institut (NIH) v současnosti pracuje na studii, která sleduje průběh a následný zdravotní stav pacientů infikovaných virem HIV, kterým byla transplantována ledvina (150 případů) a játra (125 případů).

Výzkum má ukázát, že infikace HIV nemusí vždy znamenat zhoršenou imunitní reakci příjemce orgánů. Navíc se dosud nijak neprokázalo, že by aplikace léků, které potlačují imunitu, zvyšovaly náchylnost HIV pozitivních osob k infekcím.

ZDROJ:

Heart transplant in HIV+ man raises ethics issues

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 10.6. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?