Třetina porodnic v ČR nese mezinárodní označení Přátelská dětem

21. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba třetina porodnic v Česku se může pyšnit mezinárodním označením Nemocnice přátelská dětem neboli Baby Friendly Hospital. Podmínky pro získání tohoto titulu splnilo a dodržuje již 42 ze 116 zařízení...


PRAHA - Novinářům to včera řekla předsedkyně Národního výboru pro podporu kojení Magdalena Paulová. Podmínkou k získání označení je naplnění deseti kritérií Světové zdravotnické organizace, díky nimž může žena bez překážek začít kojit narozeného potomka a být s ním.

„Nemocnicím to nepřináší žádné výhody. Jen se po nich něco chce. Přesto by porodnice měly změnit svou rutinu a překročit svůj stín,“ uvedla Paulová, která je lékařkou novorozeneckého oddělení krčské nemocnice. V ČR se podle ní loni narodilo téměř 94.000 novorozenců. Zhruba 40.000 z nich přišlo na svět v přátelských nemocnicích. Na výhody kojení upozorní Světový týden kojení od 1. do 7. srpna, který se v Česku koná již potřetí.

Kojení zaručuje podle odborníků dětem nejlepší výživu a posiluje jejich imunitu. Netrpívají pak tolik infekčními a střevními nemocemi, obezitou a alergiemi. V dospělosti jsou méně náchylné k cukrovce a civilizačním chorobám. Specialisté doporučují krmit potomky v prvním půlroce života jen mateřským mlékem.

Pokud chce porodnice označení „Přátelská dětem“ získat, musí vypracovat svou závaznou strategii přístupu ke kojení. V duchu podpory kojení bude školit i personál. Těhotným poskytne informace o výhodách a technice kojení. Matkám umožní kojit do půl hodiny po porodu. Zajistí také, aby ženy mohly mít své potomky u sebe 24 hodin.

Dítě dostává mateřské mléko podle své potřeby, ne podle časového rozpisu. Kromě mateřského mléka mu personál nedává žádnou jinou stravu, pokud to není nutné. Kojenec nemá ani žádné náhražky, například dudlík. Zdravotníci a zdravotnice povzbuzují matky v kojení. Ukáží také maminkám, jak si například mají udržet dost mléka i při odloučení od svých dětí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?