USA začnou do konce roku prodávat domácí defibrilátory

14. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Srdeční defibrilátory se v domácnostech stanou stejně běžným přístrojem jako třeba alarmy, předpovídají výrobci. Reagují tak na rozhodnutí FDA, který schválil výrobu prvního defibrilátoru...


určeného výhradně pro domácí použití. Informují o tom internetové stránky BBC.

Výrobní firma Philips Electronics uvedla, že přístroj by mohl každý rok zachránit tisíce lidských životů. Prodej domácích defibrilátorů ve Spojených státech by měl být zahájen ještě do konce prosince.V amerických lékárnách bude zřejmě k dostání na začátku příštího roku a cena se má pohybovat kolem 2000 dolarů.

Defibrilátor, který pomáhá pacientům obnovit srdeční činnost, zjistí srdeční puls pacienta a nespustí automaticky mechanismus šoků, pokud to nebude zdravotní stav pacienta vyžadovat.

Součástí přístroje jsou velmi podrobné instrukce k bezpečné aplikaci. Na znění instrukcí pracovaly FDA společně s firmou Philips několik měsíců. Návod musel být totiž ještě srozumitelnější než u modelů, které se používají například na letištích. Některé studie totiž poukazovaly na to, že nesprávné aplikace defibrilátoru (především nepřesné umístění destiček, které vyvolávají šoky) může způsobit smrt.

Odborníci na druhé straně Atlantiku se k otázce domácích defibrilátorů stavějí zatím opatrně. Britové oznámili, že distribuci přístrojů v zemi podpoří až po důkladném prozkoumání americké studie.

Informace o používání defibrilátorů v České republice najdete na stránkách Společné pracovní skupiny pro kardiopulmonální resuscitaci ČLS JEP na adrese http://www.Zdravi.Euro.cz/KPR.htm a to včetně dokumentu VEŘEJNÝ PŘÍSTUP K DEFIBRILACI - Návrh stanoviska Společné pracovní skupiny pro kardiopulmonální resuscitaci ČLS JEP.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 14.11 2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?