Ústav pro nebezpečné pacienty s vězeňským režimem v Brně nebude

7. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V brněnských Černovicích se s výstavbou zařízení, v němž by pod vězeňským dozorem pobývali nebezpeční psychicky narušení lidé, nepočítá. V areálu léčebny by měl vzniknout pouze zvláštní pavilon...


BRNO - do nějž by se přesunuli někteří pacienti, kteří se již na zdejší psychiatrii léčí.

Možné obavy Brňanů, že se do jejich města budou soustředit nebezpeční a problémoví pachatelé a devianti, kteří v detenčním ústavu mohou strávit i zbytek svého života, jsou tedy zbytečné. Pavilon, který by měl v léčebně vzniknout, pouze umožní „ubytovací selekci“ pacientů v ochranné léčbě s diagnózami, které se v Brně běžně léčí už po desetiletí.

Zmatek do informací, jaké zařízení by mělo v Brně vlastně vyrůst, vznikl podle Petra Zemana z kriminologického ústavu smícháním dvou odlišných způsobů ochranné léčby, navrhovaných novelou trestního zákoníku. Podle něj by se ochranná léčba deviantních pachatelů měla vykonávat buď v detenčním zařízení, nebo ve zvláštních pavilonech psychiatrických léčeben.

V detenčním zařízení by měli skončit nebezpeční jedinci, u nichž je předpoklad selhání běžné psychiatrické léčby. Týkalo by se to hlavně pachatelů, kteří maří svou léčbu. V detenčním ústavu by léčbu absolvovali v režimu podobném vězeňskému. Zařízení, spadající pod ministerstvo spravedlnosti, by bylo zajištěno proti útěkům a v něm držené lidi by střežila vězeňská služba.

Ve zvláštních pavilonech by byli sice také psychicky narušení nebezpeční lidé, ale charakter jeho klientů i vnitřní režim by byl zcela odlišný. Na rozdíl od detenčního ústavu by zvláštní pavilon byl stále zdravotnickým zařízením, byť s větším bezpečnostním jištěním, než je tomu dosud. V pavilonech by navíc byli lidé, kteří si jsou vědomi své nebezpečnosti a chtějí se léčit, poznamenal Radimský.

Podle něj by zvláštní pavilon měl v areálu černovické psychiatrické léčebny vyrůst zřejmě do dvou let. Zda a kde vzniknou i detenční ústavy, ale není stále jasné. Novela trestního zákoníku je totiž teprve ve svém počátku.

Na neexistenci zařízení pro přísnější dohled nad nebezpečnými psychicky narušenými jedinci a pachateli poukazovala lékařská veřejnost už několik let. Humanizace lékařství v posledních letech, kdy se rušily mříže a podobně, nebyla vždy namístě, uvedl Zeman. Výsledkem pak totiž může být například nedávný útěk nebezpečného schizofrenika z pražské léčebny v Bohnicích.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?