Ústní, čelistní a obličejová chirurgie

13. 6. 2013 9:11
přidejte názor
Autor: Redakce

čelistní a obličejová chirurgie je obor, který se zabývá chirurgickým léčením všech onemocnění, která jsou lokalizována v oblasti obličeje a krku.




Naše pracoviště je strukturováno do dvou částí. Lůžkové oddělení disponuje třemi lůžky se zvýšeným ošetřovatelským dohledem, dvanáct lůžek je standardních, jeden pokoj je nadstandardní. Druhou částí je ambulantní provoz se čtyřmi prakticky vybavenými ordinacemi, převazovnou pro ošetření hospitalizovaných pacientů, místnostmi pro laserovou terapii a zhotovení fotografické dokumentace. Nedílnou součástí jsou dva ambulantní operační sálky.
Na kliniku přicházejí pacienti na základě doporučení praktického zubního lékaře. Spádovou oblastí je kraj Jihomoravský a Vysočina. V běžném ambulantním provozu se lékaři zabývají vyšetřením, diagnostikou a léčbou zánětlivých onemocnění, úrazů menšího rozsahu, cyst, onemocněním slinných žláz, provádějí extrakce zubů, diagnostické excize, navrhují léčbu u pacientů s poruchou koagulace, případně pacienty k chirurgickým zákrokům objednávají na ambulantní operační sálky nebo k zákroku na centrálních operačních sálech za hospitalizace na lůžkovém oddělení. V rámci mezioborové spolupráce ve FN Brno k nám přicházejí pacienti, u kterých je třeba pátrat po zdroji fokální infekce v dutině ústní. Jsou to zejména pacienti před radikálními chirurgickými zákroky a onkologickou léčbou.

Poruchy temporomandibulárního kloubu

Do specializovaných ambulancí přicházejí pacienti s poruchami temporomandibulárního kloubu (TMK). Onemocnění TMK je jedním ze zdrojů bolesti hlavy. Čelistní kloub patří k nejsložitějším a nejvíce zatěžovaným kloubům lidského těla. Nejsložitější proto, že vykonává dva druhy pohybu – translační a rotační. Výrazná zátěž souvisí s příjmem potravy, mluvením, dolní čelist je zapojena svým pohybem při mimice obličeje.
S výjimkou traumat, nádorů a abnormalit je terapie onemocnění TMK v první řadě konzervativní. Intraartikulární léčba již patří mezi invazivní výkony, provádí se na operačním sálku, užívá se při léčbě zánětlivých, degenerativních, intrakapsulárních onemocnění a u poruch hybností.
Další specializovaná ambulance se zabývá vrozenými čelistními anomáliemi v úzké spolupráci s ortodontistou. Aby bylo dosaženo uspokojivého výsledku náročné operace – korekce čelistní anomálie –, je nutná dlouhodobá spolupráce, předléčení a naplánování celé terapie, pravidelné kontroly před operací i po operaci. Tato terapie vyžaduje nejen dostatek erudice chirurga, ale také náročnou ošetřovatelskou péči a rovněž spolupráci pacienta. Jen tak je možné dosáhnout uspokojivého výsledku.

Onkologická onemocnění

Vysoce specializovaná ambulance je pro pacienty s onkologickým onemocněním. Nádorová onemocnění ústní dutiny, čelistí a přilehlých měkkých tkání tvoří významnou část stomatologie a klinické onkologie. Tato skutečnost je podmíněna jejich poměrně častým výskytem. Nepříznivou skutečností je stále příliš vysoká mortalita, posun k většímu výskytu u mladších věkových skupin a u ženské populace. Proto zůstávají pravidla onkologické prevence a jejich důsledné dodržování v obecné zdravotnické praxi zatím jedinou možností, jak změnit a zlepšit léčebné výsledky. Léčba nádorů v orofaciální oblasti je komplexní, podílejí se na ní jak chirurgické, tak konzervativní postupy. Nedílnou součástí je spolupráce s dalšími onkologickými pracovišti, zejména s Masarykovým onkologickým ústavem a Fakultní nemocnicí u sv. Anny v Brně. Z radikálních operací prováděných na naší klinice je to např. totální glosektomie, radikální parotidektomie, totální mandibulektomie, bloková resekce maxily. Péče o tyto pacienty je velmi náročná, neboť vznikají anatomické defekty, které vedou k závažným funkčním a estetickým změnám. Tyto změny působí nepřímo na fyziologické funkce trávicí soustavy, a navíc negativně ovlivňují psychiku nemocného a jeho sociální situaci.

Ambulantní operační sály

Na ambulantních operačních sálcích jsou prováděny menší chirurgické výkony v lokální anestezii, jako např. chirurgické vybavení retinovaných, semiretinovaných a nadpočetných zubů, extrakce radixů, odstranění cyst, diagnostické excize, distenze a laváže čelistních kloubů.
Ke zvýšení komfortu během operačního zákroku, eventuálně potlačení odontofobie kombinujeme lokální anestezii s analgosedací za dohledu lékaře a sestry ARO.
Novinkou, kterou jsme měli možnost vyzkoušet, je použití inhalačního plynu Entonox (tzv. rajský plyn), což je směs 50 % kyslíku a 50 % oxidu dusného. Tento plyn má potlačit strach a krátkodobou bolest. Účinek Entonoxu spolu s lokální anestezií se u většiny pacientů osvědčil.
KÚČOCH zajišťuje nepřetržitou službu pro pacienty s doporučením lékaře LSPP, akutním krvácením, úrazy a zánětlivým onemocněním v orofaciální oblasti.
Záněty jsou většinou odontogenního původu. Příčinou mohou být infikované dentální cysty, penetrující poranění, kožní záněty (furunkly), parodontální cysty, záněty slinných žláz nebo lymfatických uzlin. Rovněž mohou být příčinou infikované dentální cysty jako následek infikovaného zubního lůžka po extrakci. Šíření zánětu probíhá různě rychle přes kostní tkáň a dále do podslizničního vaziva. Ve vážnějších případech se infekce šíří podél průběhu svalů, jejich úponů a postihuje prostory kolem čelistí. Terapie zánětlivých procesů je zásadně chirurgická, spočívá ve vypuštění hnisu z abscedované dutiny dostatečně širokou incizí s následnou drenáží a ATB terapií.

Úrazy většího rozsahu a závažnější operační výkony

Ošetření úrazů většího rozsahu je ve FN Brno řešeno cestou traumacentra – urgentního příjmu. Konziliární lékař, který je k dispozici 24 hodin denně, dochází do traumacentra na telefonickou výzvu.
Poranění obličeje patří k nejčastějším zlomeninám lidského těla. K charakteristickým příznakům patří bolest, deformace obličeje, poruchy okluze a často výrazné otoky a krvácení. Postiženou osobu výrazně handicapují a omezují. Skelet obličeje je pro pacienta důležitý jak z funkčního, tak estetického hlediska. Terapie je možná konzervativně nebo chirurgicky.
Závažnější operační výkony – akutní nebo plánované – jsou prováděny na moderně vybavených centrálních operačních sálech.

Vzdělávání

KÚČOCH působí jako výukové pracoviště se specializací na pregraduální a postgraduální vzdělávání lékařů. Rovněž je výukovým centrem pro studenty Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Pravidelně jsou na klinice pořádány odborné semináře pro lékaře i NLZP, účastníme se odborných vzdělávacích akcí.
Pod záštitou dentální implantologické firmy jsou na klinice každoročně pořádány Jarní implantologické dny. Jedná se o odbornou školicí akci určenou lékařům, ať už začínajícím v oblasti implantologie, nebo lékařům se zájmem o zdokonalení v této oblasti.
Vedení kliniky a FN Brno klade velký důraz na vzdělávání pracovníků, jak lékařů, tak sester. Většina NLZP na naší klinice absolvovala pomaturitní specializační studium v oboru stomatologie, instrumentování na operačním sále a ošetřovatelské péči v chirurgii.
Ke komfortu vzdělávání přispívá i nově vybavená posluchárna s moderní audiovizuální technikou. Zaměstnanci mají rovněž k dispozici knihovnu s domácí i cizojazyčnou literaturou. Zázemí knihovny doplňuje počítačová technika s možností připojení k internetu.

Závěr

KÚČOCH je vysoce specializované pracoviště, problémy pacientů v oblasti orofaciální chirurgie řeší komplexně s ohledem na potřeby a požadavky pacientů, kteří s důvěrou na naši kliniku přicházejí. Ve všech oblastech pracuje celý tým lékařů a sester s plným nasazením a snahou dosáhnout co nejlepších výsledků.
Cílem všech pracovníků je spokojený a usměvavý pacient, i když víme, že stomatologie, a zejména stomatochirurgie není u pacientů v oblibě. Individuálním, vlídným a vstřícným přístupem se snažíme vyvrátit všechny mýty související s ošetřením a věříme, že naše snaha není zbytečná.

www. Sestra.cz

Souhrn Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie FN Brno (KÚČOCH) vznikla jako samostatné pracoviště ve FN Brno na podzim roku 1999. Pracoviště zajišťuje diagnostickou a léčebně preventivní péči v oblasti maxilofaciální a dentoalveolární chirurgie na úrovni základní, specializované i vysoce specializované. Klíčová slova: ústní, čelistní a obličejová chirurgie, orofaciální oblast, implantologie

O autorovi| Marcela Dejmalová, Jarmila Handlířová, Lucie Klimešová Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie, FN Brno (mdejmalova@fnbrno.cz)

Ambulantní zákrokový sálek

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?