V Akademii věd testují nový preparát proti rakovině

23. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Preparát, který se úspěšně používá při modelové léčbě různých typů rakovinových nádorů u pokusných zvířat, vyvinuli pracovníci Akademie věd ČR. O další testování látky HPMA-doxorubicin-huIgG...


PRAHA - Preparát, který se úspěšně používá při modelové léčbě různých typů rakovinových nádorů u pokusných zvířat, vyvinuli pracovníci Akademie věd ČR (AV). Nedávno dokonce postoupily léčbu dvě pacientky s karcinomem prsu. Léčebná odezva obou pacientek byla velmi dobrá a první z obou je dnes již více než rok ve stabilizovaném stavu. O slibném vývoji nového typu léků referoval Karel Ulbrich z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR.

O další testování tohoto preparátu (HPMA-doxorubicin-huIgG) a dalších, které vyvíjejí vědci z AV za finanční podpory grantových agentur, projevila zájem firma Léčiva, a. s., a po úspěšných klinických zkouškách jednodušších preparátů se o další testy podle Ulbricha zajímá i nejmenovaná anglická farmaceutická firma. Léky používané při léčbě rakoviny účinně ničí nejen rakovinné buňky, ale zároveň poškozují i buňky zdravé. Aby se snížily tyto nežádoucí účinky, je potřeba spojit účinnou látku s molekulou, která má schopnost aktivně vyhledat rakovinné buňky a vniknout do nich. Lék potom působí pouze uvnitř nemocných buněk a nepoškozuje zdravou tkáň. Česká republika je na špici výzkumu těchto moderních léků nazývaných makromolekulární chemoterapeutika. V rámci předběžných klinických zkoušek bylo v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny v roce 1992 poprvé na světě podáno léčivo tohoto typu. Výzkumníci licenci tehdy prodali do Velké Británie.

ČIA

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?